Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Moder jord planla ikke at 40 millioner mennesker skulle bo her

Dette bildet skremmer vannet av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har begitt oss ut på et eksperiment som aldri tidligere er prøvd ut: 38 millioner mennesker, 32 millioner kjøretøy, og en høy levestandard som alle jobber hardt for å oppnå og opprettholde. Dette vil kreve tilpassing. Dette vil kreve læring.

Ordene tilhører Californias guvernør Jerry Brown.

1. april innførte den samme mannen en historisk vannrasjonering i delstaten. Innbyggerne må nå redusere vannforbruket med hele 25%.

Den historiske kunngjøringen ble gjort nær Tahoe-innsjøen, et sted hvor tørt gress onsdag preget terrenget.

- Vi står nå på tørr grunn, men burde stå med beina plantet i halvannen meter med snø, sa Brown.

Dramatiske bilder Bildet øverst i saken tatt av fotograf Damon Winter, og viser grønne eiendommer i Rancho Mirage, California omgitt av store ørkenområder.

Det er selve manifesteringen av Californias prekære situasjon, og bildet, som først ble publisert i The New York Times 4. april, skremmer vannet av amerikanerne.

Det illustrerer det enorme vannforbruket som skal til for å holde amerikanernes gressplener grønne, trær friske og svømmebasseng fylte.

Men det viser også en ørken som truer på dørstokken.

Jordas overflate heves - Moder jord planla ikke at 40 millioner mennesker skulle bo her. Dette er bokstavelig talt en kultur som siden 1880-tallet progressivt først har oppfunnet seg selv, og så oppfunnet seg selv på nytt. På hvilket tidspunkt skal denne veksten møte taket? spør Kevin Starr, historiker ved universitetet i South California.

Mange vil påstå at det taket allerede er møtt. Det som uansett er ubestridt, er de fysiske endringene landskapet i California nå går gjennom.

EN ØY AV GRESS: Fra 2013 til 2014 hadde over 238 milliarder liter grunnvann gått tapt i tørken i California. På 18 måneder hadde jordas overflate i det vestlige USA i gjennomsnitt steget med rundt fire millimeter. Bildet viser grønne eiendommer i Rancho Mirage, California, med store ørkenområder som truer på dørstokken. Foto: Damon Winter / The New York Times.
GRØNT OG BRUNT Dette bildet fra Ramona, California viser tydelig hvor avhengig innbyggerne er av kusntig vanning. Foto: Sandy Huffaker/Getty Images/AFP
BRENT GRESS: På grunn av tørken er alt av naturlig beplantning knusktørt og brunbrent. Foto: Sandy Huffaker/Getty Images/AFP
UTTØRKET VANNRESERVOAR: Dette bildet fra februar 2014 viser en uttørket Lake Mendocino i California. Foto: AP Photo/Rich Pedroncelli
SNØEN SMELTER BORT: I Sequoia National Park kan turgåere vanligvis kjøre ski ned fjellsidene. Dette bildet fra 1. april viser at de nå må ta skia på ryggen og ta fått på en lang innmarsj før de kan spenne på seg skiene. Foto: AP Photo/Brian Melley
LAVT NIVÅ: Nivået på vannreservene er skremmende lave. Dette bildet viser situasjonen hos Los Capitancillos Recharge Ponds i San Jose, California. on April 3, 2015 in San Jose, California. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
HØYT FORBRUK: Myndighetene har nå gitt beskjed om at det massive vannforbuket i California må ned, og har pålagt en 25 prosent reduksjon. Det påvirker golfklubber så vel som privatpersoner. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
UTTØRKET ELVELEIE: Guadalupe Creek i San Jose, California lider under tørken. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
- SPAR VANN: Over hele California advarer myndighetene om tørke, og oppfordrer folk til å spare vann. Foto: AP Photo/Richard Vogel
KUNSTGRESS: Etterhvert som tørken har rammet harderer og hardere de siste fire årene, har kunstgress blitt stadig vanligere for innbyggere i California. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Den pågående tørken på USAs vestkyst er så omfattende at den rett og slett har ført til at jordas overflate har hevet seg i det vestlige USA.

Fra 2013 til 2014 hadde over 238 milliarder liter grunnvann gått tapt i tørken, ifølge en studie gjort av forskere fra Universitetet i California i San Diego og USAs geologiske institutt.

Studien viste at jordas overflate i det vestlige USA i gjennomsnitt steg med rundt 4 millimeter i løpet av 18 måneder.

- Skader hele USA Etterhvert har det begynt å synke inn i amerikanernes bevissthet at tørken ikke bare er et problem for innbyggerne i solskinnsstaten, men også for USA forøvrig.

«Det er mer enn bare et internt problem for delstaten. Den historiske tørken i California skader resten av landet også. Årsaken er at California er en brødkurv for hele nasjonen, de dyrker mer enn en tredjedel av landets grønnsaker og nesten to tredjedeler av all frukt og nøtter», skrev CNN i går, og poengterte at prisøkningen på disse varene kommer til å påvirke hele USA.

Klimadebatt I tillegg til en stadig økende bekymring over konsekvensene av den fire år lange tørkeperioden, er det ett spørsmål alle stiller seg:

Hva har forårsaket denne historiske krisen?

Som alltid er det en delte meninger om hvorvidt dette er et menneskeskapt, eller en «naturlig» utvikling.
- Tørken er forårsaket av to komponenter: For lite regn, og for mye varme. Regnmangelen er ikke direkte knyttet til klimaforandringer, men den globale oppvarmingen har økt sjansen for stadig varmere vær, sa klimaforsker ved Princeton, Michael Oppenheimer, til New York Times for noen dager siden.

- Dramatisk Seniorforsker ved CICERO, Bjørn Hallvard Samset, er enig i at naturlig variasjon er en del av forklaringen, men sier at svaret er komplisert.

- Denne tørkeperioden er helt på grensen av det man kan forvente innenfor naturlig variasjon. Vi kan derfor ikke si med sikkerhet at dette er forårsaket av global oppvarming. Men det vi han si med sikkerhet er at denne delen av verden er blitt varmere i løpet av de siste 150 åra, og at vi har advart om denne typen tørkeperioder i flere tiår, sier Samset til Dagbladet i dag.

Han beskriver utviklingen i California som «dramatisk».

- Her er det snakk om en hel stat, og en av verdens største økonomier. Det er mye industri og mange innbyggere, og alt er avhengig av grunnleggende infrastruktur som mat og vann. Det vi har sett er en kombinasjon av tørt klima og høyt forbruk av ferskvann. Når grunnvannsspeilet synker som det gjør i California, da må man stoppe opp, sier Samset.

Skylder på myndighetene Men selv om både forskere og politikere er enig i at California står overfor et svært alvorlig problem, så er ikke nødvendigvis alle innbyggerne villige til å bidra til en løsning.

- Jeg kommer ikke til å stoppe og vanne, sier Matthew Post fra Benedict Canyon til The New York Times.

Han mener myndighetene må ta på seg ansvaret for situasjonen.

- Delstaten klarer ikke å fordele de tilgjengelige ressursene, og så er det vi som må betale for det. De sier at de skal heve prisene fordi det er tørke, men kommer de til å senke prisene igjen når tørken er over? spør Post.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling