<strong>-LA TIL RETTE :</strong> Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg deltok i kveld på NRK Debatten på Litteraturhuset i Oslo. Han mener hans regjering la til rette for konkurranse i markedet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
-LA TIL RETTE : Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg deltok i kveld på NRK Debatten på Litteraturhuset i Oslo. Han mener hans regjering la til rette for konkurranse i markedet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Moderasjon må gjelde alle

Ap-leder Jens Stoltenberg om DNB-bonusene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Moderasjon må gjelde alle. Og vår regjering var opptatt av å legge til rette for konkurranse i bankmarkedet, sier Ap-leder Jens Stoltenberg til Dagbladet i kveld om nyheten på DNB-sjef Rune Bjerkes bonusøkning på 26 prosent.

26 prosent opp
Ifølge TV 2 økte DNB-sjef Rune Bjerkes bonusutbetaling fra 1 713 000 kroner i 2012 til 2 170 000 kroner i 2013. Årslønnen hans var i fjor drøye 5 millioner kroner. I februar møtte Bjerke kritikken mot bankenes høye rentemarginer med at det var nødvendig med et «spleiselag» mellom kundene, bankansatte og eierne for at DNB skulle kunne møte de høyrere egenkapitalkravene bankene er blitt pålagt.
- Det må være et spleiselag. Ansatte må betale, aksjonærer må betale og kunder må betale, sa Bjerke til kanalen.

Taus Bjerke
Storbanken DNB la tidligere i dag fram årsrapporten for 2013. Tallene viser at det har vært et fett år for banken.
DNB tjente 22,7 milliarder kroner i fjor - mot 17,8 milliarder året før. Men det er bonuspakka til Bjerke som skaper reaksjoner.

- Det kan virke som om spleiselaget til DNB og Rune Bjerke ikke gjelder ledelsen. Arbeidsgiverne snakker om behovet for moderasjon, men bevilger seg selv gullkantede ordninger. Det er provoserende for vanlige arbeidstakere som står foran et lønnsoppgjør, sier LO-leder Gerd Kristiansen til E24.

- Bonusen er variabel og vil variere over tid. Totalt sett er Rune Bjerke dårlig betalt sammenlignet med andre toppsjefer og andre banksjefer, sier DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld til TV2.

DNB påpekte også at Bjerkes prosentvise økning (3,2 prosent) på lønna var lavere enn gjennomsnittet for norske lønnsmottakere
(3,9 prosent).

Bjerke selv ønsket torsdag ikke å kommentere saken.

Storbanken har kuttet med 1500 ansatte og stengt flere filialer landet rundt. Men det var ikke Bjerke som fikk ekstra godt betalt for innsatsen i 2013. Ifølge NRK har topplederne i DNB som satt i samme jobb i perioden økt sine bonuser i snitt med 31,2 prosent.

Det er ikke første gang det har vært støy rundt lederlønninger før et viktig lønnsoppgjør. På NHO-konferansen i 2012 advarte daværende statsminister Jens Stoltenberg mot høye lederlønninger i næringslivet.

- Kravet til solidaritet må også gjelde lederlønningene. For det første fordi det etter hvert er mange som har lederstillinger.
 - Men enda mer fordi det har en sterk symbolvirkning. Det er helt urimelig å kreve et ansvarlig oppgjør av arbeidstakerorganisasjonene hvis ikke også lederne holder igjen, sa Stoltenberg.

<strong>TJENTE GODT:</strong>  DNB-sjef Rune Bjerke tjente totalt drøye sju millioner kroner i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TJENTE GODT: DNB-sjef Rune Bjerke tjente totalt drøye sju millioner kroner i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer