- Moderasjonslinjen står fast

Yngve Hågensen og LO er enig med arbeidsgiverne og regjeringen om et moderat lønnsoppgjør til våren. I dag møttes partene i regjeringens kontaktsutvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene har også som at mål at norske lønnsveksten må ned til nivået i utlandet. Det betyr at statsminister Kjell Magne Bondevik fortsatt har partene med på at 3,5 prosent lønnsvekst er et mål.

I dag møttes de i regjeringens kontaktutvalg, som samler de viktigste fagforeningslederne, ledere fra arbeidsgiversiden og andre som kan påvirke lønnsutviklinga.

Etter kraftsalven fra LO-leder Yngve Hågensen i går om at Bondevik måtte ligge unna lønnsoppgjøret, var tonen god mellom de to i dag. Men ifølge Hågensen sa han tydelig fra til Bondevik under møtet hva han synes om statsministerens løfter til sykepleiere og lærere.

Vil beholde eldre i arbeidslivet

Ifølge Bondevik er partene fortsatt enige om at årets lønnsoppgjør bør bli moderat. For å få til det har han fredet ordningen med avtalefestet pensjon ut tariffperioden, men han håper å få til et samarbeid om «senior-politikk», å motvirke at mange slutter i arbeidslivet før den generelle pensjonsalder.

Yngve Hågensen er enig i at det må et samarbeid til om de eldre arbeidstakerne, men har nok et litt annet utgangspunkt enn regjeringen:

- Det var 10.000 som tok i bruk AFP-ordningen i fjor, mens det var over 33.000 som gikk av før 62 år med uførepensjon. Så dette må vi se på som en helhet, sa Hågensen etter kontaktutvalgsmøtet.

God stemning

Bondeviks utspill om sykepleier- og lærerlønninger gjorde nok LO-sjefen forbanna, men han mener det tross alt var en positiv stemning på møtet.

- Det var en god stemning på møtet foran lønnsoppgjøret for år 2000 med tanke på å finne brede løsninger. Om vi greier det får vi se, sa Hågensen.

Bondevik ville etter møtet ikke trekke tilbake det han har sagt om at lærere og sykepleiere bør prioriteres ved dette lønnsoppgjøret.

Video fra pressekonferansen kommer snart.

KAMPKLARE: LO-sjef Yngve Hågensen og Kjell Magne Bondevik drøftet lønnsoppgjøret i dag.