Moderat lønnsoppgjør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

LOs representantskap vedtok i går retningslinjer for lønnsoppgjøret som på sedvanlig vis innebærer svært ansvarlig opptreden. Kravene ved mellomårsoppgjøret som starter 15. mars er ennå ikke utformet, men vil bli moderate. «Rett nok er vi inne i det som kan kalles en økonomisk fest», sa første nestleder Roar Flåthen. «Men vi må stelle oss slik at festen varer. Bruker vi for mye penger i samfunnet, og bevilger vi oss for mye lønn og annen inntekt, kan vi fort våkne opp til en ny blåmandag».

Dette er tradisjonell tale fra LOs side. Organisasjonen har i alle år vist såkalt samfunnsansvar og lagt lønnsoppgjørene opp mest mulig i tråd med økonomiens bæreevne. I dårlige tider setter LO tæring etter næring. I gode tider hjelper LO samfunnsmaktene med ikke å overopphete økonomien. Gevinsten er at LO får større gjennomslag for sine krav og sine innretninger enn de andre lønnstakerorganisasjonene. Dels som følge av mer beskjedne krav. Dels som følge av tett kontakt med Arbeiderpartiet, som ofte er i regjeringsposisjon. Og dels i kraft av sin tyngde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer