Moderat lønnsoppgjør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOs representantskap vedtok i går retningslinjer for lønnsoppgjøret som på sedvanlig vis innebærer svært ansvarlig opptreden. Kravene ved mellomårsoppgjøret som starter 15. mars er ennå ikke utformet, men vil bli moderate. «Rett nok er vi inne i det som kan kalles en økonomisk fest», sa første nestleder Roar Flåthen. «Men vi må stelle oss slik at festen varer. Bruker vi for mye penger i samfunnet, og bevilger vi oss for mye lønn og annen inntekt, kan vi fort våkne opp til en ny blåmandag».

Dette er tradisjonell tale fra LOs side. Organisasjonen har i alle år vist såkalt samfunnsansvar og lagt lønnsoppgjørene opp mest mulig i tråd med økonomiens bæreevne. I dårlige tider setter LO tæring etter næring. I gode tider hjelper LO samfunnsmaktene med ikke å overopphete økonomien. Gevinsten er at LO får større gjennomslag for sine krav og sine innretninger enn de andre lønnstakerorganisasjonene. Dels som følge av mer beskjedne krav. Dels som følge av tett kontakt med Arbeiderpartiet, som ofte er i regjeringsposisjon. Og dels i kraft av sin tyngde.

Samtidig har det økonomiske jerntriangelet bestående av Finansdepartementet, Statistisk sentralbyrå og Norges Bank anslått solid lønns-vekst. Arbeidsmarkedet er stramt. Ledigheten er lav. Man venter at det vil presse prisen på arbeidskraft oppover og gi seg utslag i relativ høy lønns-vekst på mellom 4,5 og 5 prosent. Fratrukket lønnsoverheng fra i fjor og forventet glidning bør det være rom for tillegg som både kan gi ansatte deres del av bedriftenes overskudd og til å rette opp urimelige skjevheter som har utviklet seg mellom grupper.

Det gjenstår å se om lønnsoppgjøret kommer i havn uten de store konflikter. Forventningene om høye lønnsøkninger er store, spesielt i grupper utenfor LO. Og våren rommer alltid avsløringer av lederlønninger som setter sinnene i kok. Men gitt at den økonomiske situasjonen er relativt god både for bedrifter og privatpersoner og at selv små tillegg gir forbedret kjøpekraft, tipper vi at oppgjøret ender relativt konfliktløst. Ingen blir helt fornøyd, men alle er glade når det er over.