Moderate nasjonalister seiret i Baskerland

Det regjerende moderate baskiske nasjonalistpartiet (PNV) og deres koalisjonspartner Eusko Alkartasuna (EA) vant søndagens valg i regionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kunngjorde regionens innenriksminister Javier Balza sent søndag kveld, da 99,7 prosent av stemmene var talt opp.

PNV og EA ser ut til å ha vunnet 33 av de 75 setene i den baskiske regionforsamlingen. Det er seks flere enn ved forrige valg.

Nei til ETA

Euskal Herritarrok (EH), separatistorganisasjonen ETAs politiske fløy, gjorde et dårlig valg og ser ut til å ha mistet halvparten av sine 14 representanter i regionforsamlingen.

Som partiet med flest stemmer vil PNV få den første muligheten til å danne en regjering, men vil være avhengig av støtte fra andre partier.

Sinte tilrop og ukvemsord haglet over kandidatene til regjeringspartiet Partido Popular da de avga stemme i valget i spansk Baskerland søndag. Men bombeeksplosjoner var det fritt for valgdagen.

Spent

Stemningen var likevel spent, dagen etter at 14 mennesker ble skadd av en bombe i Madrid fredag kveld. Politiet mistenker ETA for å ha stått bak.

PPs kandidater måtte få full politieskorte til valglokalene og ukvemsordene regnet fra militante medlemmer av EH.

Da tidligere innenriksminister Jaime Mayor Oreja, som er PPs kandidat i guvernørvalget i Baskerland, og PPs regionale leder, Carlos Iturgaiz, avga stemme, hadde en gruppe ungdommer møtt opp for å bue og vifte med plakater med krav om uavhengighet fra Spania.

Sjelden har det vært så jevnt løp i valget. PP, som har regjert i Spania siden 1996, har alliert seg med sosialistpartiet i Spania (PSOE) i et forsøk på å overta makten fra de moderate baskiske nasjonalistene som har styrt den rike regionen i nord de siste 21 åra. Det lyktes de ikke med å gjøre.

(NTB-Reuters-DPA)