Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moderate tar avstand fra drap i Nord-Irland

Belfast (NTB-AFP): Moderate protestanter og katolikker tok i dag sterk avstand fra drapsbølgen som har kostet livene til åtte katolikker og to protestanter i Nord-Irland. Mandag skal fredssamtalene gjenopptas i London, men observatører frykter de blir kortvarige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann i 30-årene ble skutt og såret i et katolsk område i Armagh-distriktet i Nord-Irland i dag. Den protestantiske gruppen Loyalist Volunteer Force (LVF) har tatt på seg ansvaret for angrepet.

David Trimble, som leder det største partiet i den britiske provinsen, UUP, sier at han er forferdet over drapene, som truer fredsprosessen.

Forferdet

- Vi er forferdet over drapene som er begått av lojalistene (som støtter britene). De benytter seg av samme metoder som katolikkene, sa Trimble.

Halvmilitære protestantiske grupper har fått skylden for de fleste drapene som er begått. I løpet av den siste måneden er ti personer drept i striden mellom katolske grupper som vil ha løsrivelse fra Storbritannia, og protestantiske grupper.

Nestlederen i partiet Sinn Fein, Martin McGuinness, sier at uskyldige sivile blir slaktet ned, og at drapene har utløst sterk sinne og harme i katolske miljøer.

En katolsk drosjesjåfør ble funnet drept sent lørdag i en katolsk del av Belfast.

Nattklubb

Politiet greide heller ikke forhindre bombeeksplosjonen i en nattklubb i den sørvestlige byen Enniskillen, men klarte å evakuere stedet etter en trussel var ringt inn. Ingen ble skadd i eksplosjonen.

Tidligere på dagen slo politistyrker hardt til mot lojalistgrupper i Belfast og andre byer. Flere titalls militante protestanter ble arrestert, og politiet beslagla sprengstoff.

Overvåkningen av de halvmilitære lojalistiske gruppene ble trappet opp etter drapet på en katolikk i Belfast fredag. Mannen ble det niende offeret på bare en måned.

Den protestantiske gruppen Ulsters frihetskjempere (UFF) vedgår at gruppen har vært involvert i drapet på tre katolikker den siste tiden.

Lojalistgruppen sa at drapene var «en uunngåelig reaksjon» på drapet på den ytterliggående protestantlederen Billy Wright inne i det strengt bevoktede Maze-fengselet utenfor Belfast 27. desember.

Fredssamtaler

Mandag skal fredssamtalene mellom protestanter og katolikker gjenopptas i London. De fleste protestanter støtter de såkalte lojalistpartiene, som ønsker en fortsatt union med Storbritannia.

Katolikkene er i større grad tilhengere av en løsrivelse og en nærmere forbindelse med Irland. Mange observatører tror at den nye forhandlingsrunden vil bli av svært kort varighet.

Det sentrumsorienterte nordirske Alliansepartiet, som verken kaller seg katolsk eller protestantisk ønsker at det ytterliggående protestantiske UDP skal stenges ute fra forhandlingene. Sinn Fein krever også at UDP blir utestengt.

UDP har fått være med fordi partiets væpnede fløy UDF har erklært våpenhvile, men denne gruppen er blitt beskyldt for å stå bak drapene på tre katolikker den siste tiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!