Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Moderne» enker mestrer sorgen best

BERGEN (NTB): Enker som er yrkesaktive og har valgt mer «moderne» kjønnsroller, mestrer sorgen etter ektefellens død bedre enn andre kvinner, sier psykolog Torill Christine Lindstrøm til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag disputerte hun for den filosofiske doktorgrad ved Universitetet i Bergen på en avhandling om mestring av sorg hos enker. Lindstrøm har intervjuet 48 enker i alderen fra 44 til 79 år.

Enker som er yrkesaktive blir etter en tid tvunget tilbake på jobben, enten de vil eller ikke. Selv om det i begynnelsen kan være tøft, blir de dermed nødt til å konsentrere seg om andre ting enn sorgen. Når de kommer ut i arbeidslivet igjen, møter de andre mennesker og får sympati fra kollegene.

Gå på jobb!

Enker som er hjemme i lengre tid har lettere for å kverne om igjen og om igjen på vonde tanker og har større problemer med å komme ut av disse tankesporene.

Torill Christine Lindstrøm sier at det ikke er noe absolutt skille på dette feltet.

- Det finnes yrkesaktive enker som er puslete og det finnes hjemmeværende som er sterke. Men det er en klar tendens til at yrkesaktive enker mestrer sorgen best. Mitt råd er at de bør komme seg tilbake til jobben, jo fortere jo bedre, sier hun.

- Det er også slik at den som er eller har vært utearbeidende får en opplevelse av større selvtillit og kompetanse og får litt mer pågangsmot. Det gjelder uansett hvilken type jobb man har, sier Lindstrøm.

Arbeidsdeling

I ekteskap med et mer tradisjonelt kjønnsrollemønster er det en fast arbeidsdeling der kvinnen tar seg av matlaging og renhold, mens mannen ordner med reparasjoner, bilkjøring, utfylling av selvangivelser og bestilling av billetter til ferieturen.

Hver av ektefellene har kompetanse bare på halvparten av det som trengs i livet. Når den ene faller fra, får den gjenlevende ofte problemer med å få tingene gjort på de feltene der ektefellen hadde kompetansen.

- Dette har ikke noe med at kvinner som lever i mer moderne kjønnsrollemønstre er mindre glade i sine menn. Sorgen er naturligvis like stor, uansett hvilket kjønnsrollemønster ektefellene har hatt. Men i tillegg til sorgen, får kvinnene som har vært mest avhengige av sine menn på flere av livets området, problemer med å fungere på det praktiske plan. Det blir en tilleggsbelastning til sorgen, sier hun.

- Paranormalt

De aller fleste enker som var med i undersøkelsen har fortalt at de på en eller annen måte opplevde at den døde fortsatt var «til stede» og at dette hjalp dem i sorgen.

- Når en kvinne i 40 år har hørt at ektemannen tar i dørklinken klokka 16 hver dag, er det ganske naturlig at hun har en opplevelse av å høre dette også etter at han er død, sier Lindstrøm.

- Noen tolket disse opplevelsene som ekstremt positive på grunn av sin avhengighet av mannen. Andre tolket dem som svært skremmende ut fra en oppfatning om at dette var noe paranormalt og det økte den angsten de hadde og som også er en naturlig del av en sorgfase. De som hadde disse to mest ekstreme tolkningene, var de som klarte seg dårligst både følelsesmessig og i det praktiske dagligliv, framholder hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!