Moderne på gresk

Hellas er god t i gang med å vise seg fram som OL-nasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JAKTEN PÅ

hva det moderne Hellas vil by sine gjester som vertsnasjon for de olympiske leker gikk via spaltemeter i magasiner, aviser og ut på den store verdensveven. Da fant vi at selv den amerikanske søkemotoren hadde pyntet seg med laurbær i håret og hvite lakengevanter for anledningen.

Og anledningen er stor. OL har jo tross alt med disse lekene kommet hjem igjen - til en nasjon som med sin historie har mer å vise til enn del fleste andre land. Både hva gjelder guder og gamle byggverk.

HVA HAR

det moderne Hellas å by på? Demokratiets vugge, som i perioder har strevet sånn med demokratiet er tross alt en nasjon med over 10 millioner innbyggere. Blant oss fire og halv million nordmenn står Hellas som favorittreisemål nummer én sommerstid, sånn var det i hvert fall i 2003 - kan hende det er slik i år også. Strømmen av henrykte nordmenn som har funnet sin lille greske øy synes ikke å ta slutt. Grekerne har droppet sine drakmer og betaler hverandre med euro - ja de har vært medlem av EU siden 1981. Siden de fikk tildelt disse sommerlekene, har moderniseringen av landet gått så det suser - om vi skal forstå rapportene derfra korrekt. Vi har lært at de liker å gjøre ting ferdig sånn i siste liten, men det er det faktisk flere her i verden som gjør.

UKEMAGASINET

Time minner oss om at det var en haug med rusk i maskineriet før lekene startet i Sydney for fire år siden, dessuten hadde heller ikke de solgt unna alle billettene før start. Og selv amerikanerne fikk visstnok aldri helt orden på trafikklogistikken da hundreårslekene gikk av stabelen i 1996. Om OL i Montreal - så langt tilbake som 1976 - heter det at lekene ble gjennomført uten at olympiastadion engang var helt ferdig.

SÅ HAR KAN

hende verden blitt mer strømlinjeformet siden sist, eller det kan være at alt går i glemmeboka med en gang det hele er i gang?

Nå fikk 3,8 milliarder tv-seere verden over se grekernes stolte framvisning av unik historie da lekene kom hjem på fredag. Vi blir ikke overrasket over at teknologien er god og avansert, vi blir heller ikke forundret over at infrastrukturen er i orden da det hele settes i gang. Det er menneskelig å stresse litt opp mot deadline. Bare antenner, kabelanlegg og parabol fungerer så ikke noe forstyrrer de 300 timene med OL-hygge NRK har lovet, er de fleste her i landet fornøyde.

DEN STORE

overraskelsen besto selvsagt i at vertsnasjonen skulle stille med to dopingbefengte utøvere allerede før det hele var i gang.

Det var som om Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie skulle blitt tatt på startstreken i 1994 - før vettene og vinterstemningen på Lillehammer ga oss alle som én klump i halsen.

Grekerne har alltid hatt sans for dramatikk.