-  Moderne slaveri

På to år har nigerianske prostituerte i Oslo økt fra to til nesten 400. Flere av dem er ofre for menneskehandel. Nå engasjerer USAs ambassadør seg i menneskehandelen til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs nye ambassadør i Norge, Ben Whitney (49), besøkte ROSA-prosjektet og PRO-senteret i går for å lære om traffickingproblemet i Norge. Over 1000 kvinner jobber som prostituerte på gata i Norge, flest i Oslo, ifølge tall fra PRO-senteret. Disse utgjør ca 40 prosent av alle prostituerte i Norge, de resterende 60 prosent jobber inne. Tendensen er at det utenlandske markedet vokser og det norske avtar.

Mye av prostitusjonen fra Nigeria og Øst-Europa er organisert.

Moderne slaveri

-  Vi må bekjempe menneskehandelen. Trafficking er et økende problem både i USA og Norge, og det er et globalt problem. For meg er det viktig å fokusere på dette fordi vi her snakker om moderne slaveri, som strider med mitt syn på rett og galt. For menneskene som rammes er det en tragedie, og ofrene for menneskehandel må få best mulig støtte fra samfunnet, sier Whitney, som hadde med seg kona Mary (45) og datteren Torry (17) på besøkene.

Renset gatene

I 2003 var det bare to nigerianske gateprostituerte i Oslo. Ved slutten av 2005 kjente PRO-senteret til 393 prostituerte fra Nigeria.

-  Grunnen til denne strømmen av nigerianske kvinner er at Spania, Italia og Frankrike har renset gatene for prostituerte. Derfor kommer de til Norge og Danmark, sier Jessen.

Mange av de nigerianske kvinnene er fattige og analfabeter.

-  Moderne slaveri

Flere har blitt lurt til Europa med løfter om en vanlig jobb, for så å ha blitt holdt fanget og tvunget til prostitusjon. Omtrent alle har stor gjeld til en eller flere bakmenn for transport og opphold i Europa, særlig de som er traffickingofre.

Beskyttelse

ROSA-prosjektet, som drives av Krisesentersekretariatet, har vært i kontakt med 80 kvinner det siste året. Ifølge Tove Smadaahl, leder av Krisesentersekretariatet, har 23 av dem bedt ROSA-prosjektet om beskyttelse.

-  De er ofre for menneskehandel, sier Smadaahl.

-  Vi vet at flere av dem er ofre for menneskehandel, eller trafficking, sier leder av PRO-senteret i Oslo, Liv Jessen.

 MENNESKEHANDEL:  Mange av de utenlandske kvinnene som prostituerer seg i Oslo er ofre for menneskehandel. 23 av dem har nå bedt om beskyttelse. Foto: Robert S. Eik
MENNESKEHANDEL: Mange av de utenlandske kvinnene som prostituerer seg i Oslo er ofre for menneskehandel. 23 av dem har nå bedt om beskyttelse. Foto: Robert S. Eik Vis mer
MÅ STØTTE OFRENE: USAs ambassadør i Norge, Ben Whitney (49), hilser på leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl og koordinator ved ROSA-prosjektet, Unni Kiil.