Sender flyktninger til Rwanda:

- Moderne slaveri

Å inngå asylavtaler ved å betale store pengesummer er moderne slaveri, mener rwandiske Carine Kanimba.

IKKE ØNSKET: Disse menneskene har flyktet fra sine hjemland og blir her reddet i land av britiske havnepatruljer i Dover. Men denne uka starter britene å sende asylsøkere de ikke ønsker til Rwanda, et land mange aldri har vært i. Britene har inngått en avtale med Rwanda, der de betaler 120 millioner pund mot at Rwanda, ett av Afrikas minste og fattigste land, tar imot flyktninger. Foto: AFP / NTB
IKKE ØNSKET: Disse menneskene har flyktet fra sine hjemland og blir her reddet i land av britiske havnepatruljer i Dover. Men denne uka starter britene å sende asylsøkere de ikke ønsker til Rwanda, et land mange aldri har vært i. Britene har inngått en avtale med Rwanda, der de betaler 120 millioner pund mot at Rwanda, ett av Afrikas minste og fattigste land, tar imot flyktninger. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag starter Storbritannia å deportere asylsøkere til Rwanda, til tross for voldsomme internasjonale protester. Rwandisk-belgisk-amerikanske Carine Kanimba er svært skuffet over britene.

- Å sende flyktninger som allerede har flyktet og opplevd grusomme ting på veien - og så sende dem til en krigssone med diktatur og overgrep ... Det er umenneskelig og ondt å gjøre det, sier hun og fortsetter:

- Det er ikke bare ondt, men har også moralske og etiske sider. Å betale for en asylavtale ... Det er å skape presedens for markeder der du selger mennesker for penger. Moderne slaveri, sier hun til Dagbladet.

Drept med machete

Carine Kanimba vet hva hun snakker om. Nylig holdt hun tale under Oslo Freedom Forum, om sin kamp for å få løslatt sin adoptivfar, den kjente Paul Rusesabagina, hotelleieren som reddet over 1200 tutsier og hutuer på Hotel Rwanda under folkemordet i 1994, med livet som innsats.

- Han reddet livet til meg og mine søsken. Nå må vi gjøre alt for å redde ham, forteller hun til Dagbladet.

FENGSLET: Her er helten fra Hotel Rwanda, Paul Rusesabagina, avbildet i retten i Rwanda i februar 2021. Han ble dømt til 25 års fengsel for terrorisme. Nå jobber hans adoptivdøtre og aktivister over hele verden for å få ham løslatt, med kampanjen #FreeRusesabagina. Foto: AFP / NTB
FENGSLET: Her er helten fra Hotel Rwanda, Paul Rusesabagina, avbildet i retten i Rwanda i februar 2021. Han ble dømt til 25 års fengsel for terrorisme. Nå jobber hans adoptivdøtre og aktivister over hele verden for å få ham løslatt, med kampanjen #FreeRusesabagina. Foto: AFP / NTB Vis mer

Da Carine Kanimba var baby i Rwanda, ble foreldrene drept med machete under folkemordet. Hun og søstera ble reddet av nettopp - Paul Rusesabagina.

- Min adoptivpappa reddet oss. Nå forsøker Kagame (Rwandas president, journ.anm.) å kvitte seg med ham, bare fordi Paul kritiserer hans regime, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Regimet sier min far ønsker å kvitte seg med en folkegruppe, men han er huti og vi er tutsi. Han reddet over 1200 hutuer og tutsier, han adopterte oss, elsket oss og ga oss alt en far kan gi. Helt motsatt av hva regimet sier.

Truer folk til stillhet

Kanimba, søsknene og en rekke kjendiser og politikere verden over jobber nå for å få Rusesabagina frigitt, under kampanjen FreeRusesabagina. Det koster.

- En av Kagames folk la ut en Twitter-melding der han sa at jeg fortjente en gylden machete ... Det forteller mye om hvilket regime, hvilken etikk og moral som nå styrer Rwanda: De truer en som har overlevd folkemordet med machete, sier Kanimba og legger til:

- Regimet gjør alt for å true folk til stillhet. At Storbritannia har inngått en avtale med dem om å sende flyktninger til diktaturet Rwanda, er vanvittig.

Mislikte helten

I 1996 forlot Paul Rusesabagina og familien Rwanda etter flere drapsforsøk på den uredde Rusesabagina. Familien etablerte seg i Belgia. I 2004 lot en hel verden seg begeistre av Hotel Rwanda-filmen og den modige hotelleierens kamp for å redde både hutuer og tutsier fra å bli drept.


- Kagame likte ikke at folk pratet om denne hutuen, som var en helt. Så han forsøkte å få ham drept flere ganger. At min far var en helt, var en skam for Kagame, sier Kanimba.

Familien flyttet av sikkerhetsgrunner til USA, hvor faren fortsatte kampen mot Kagame-regimet.

- Han sa at han måtte bruke plattformen han fikk fra Hotel Rwanda, og endte til slutt opp med å bli lurt og kidnappet tilbake til Rwanda. Nå må jeg bruke min stemme for å få ham fri, sier Kanimba.

Som Nord-Korea

Som sin far er hun en sterkt kritiker av president Kagame og hans regime.

BRYLLUPSFEIRING: Her er Paul Rusesabagina med sine adopterte døtre Carine og Anaise Kanimba i Belgia i 2017. Deres bror, Roger Rusesabagina, giftet seg. Foto: Privat
BRYLLUPSFEIRING: Her er Paul Rusesabagina med sine adopterte døtre Carine og Anaise Kanimba i Belgia i 2017. Deres bror, Roger Rusesabagina, giftet seg. Foto: Privat Vis mer

- Rwanda ledes av Kagames væpnede militære. Om du ikke gjør som de sier, havner du i fengsel. Bare å kaste søppel på bakken kan få deg buret inn, sier hun og fortsetter:

- Dagens Rwanda er et diktatur. Jeg vil gå så langt som å sammenlikne det med Nord-Korea. Kagame har en så stor pr-maskin at han hvitvasker seg selv. At Storbritannia inngår en avtale om å sende folk dit, mens Kagame tar pengene er fullstendig umoralsk.

Canimba viser til at det daglig pågår overgrep i Rwanda. At Kagame har sittet ved makta i flere tiår, og at han vant siste valg med over 98 prosent, som bare diktatorer som de avdøde Hafez al-Assad i Syria, Iraks Saddam Hussein og libyske Muammar al-Gaddafi pleide å gjøre.

- Han har også endret grunnloven slik at han kan være president til 2034... Det skal bare gjelde for ham og ikke etterfølgerne. Mangel på demokrati, sier hun.

FRIGI PAUL: Her er Carine and Anaise Kanimba foran Det hvite hus, for å få deres adoptivfar Paul Rusesabagina frigitt. I mai i år. Foto: NTB
FRIGI PAUL: Her er Carine and Anaise Kanimba foran Det hvite hus, for å få deres adoptivfar Paul Rusesabagina frigitt. I mai i år. Foto: NTB Vis mer

Global kampanje

En rekke filmstjerner, politikere, FN og andre nå jobber sammen med Kanimba for å få løslatt Paul Rusesabagina.

- Jeg er takknemlig for at vår kamp endelig får oppmerksomhet. Nå håper jeg at enda flere vil presse sine regjeringer for at de ikke støtter diktaturet i Rwanda. De dreper kunstnere, journalister og alle andre som sier imot regimet, sier hun og legger til:

- Rwanda er ingen suksesshistorie, og må stoppes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer