Modernisering kan løse kraftkrisa

Norge kan langt på vei løse den umiddelbare krisa i kraftforsyningen ved å satse for fullt på å modernisere og oppgradere allerede eksisterende vannkraftverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Statkraft alene kan øke produksjonen med om lag tre TWh årlig uten at det vil gi nevneverdig prisøkning på strømmen. Totalt er nok potensialet på sju til åtte TWh årlig, sier informasjonsdirektør Bjørnar Olsen i Statkraft til Dagbladet.

Men da må rammevilkårene for vannkraftproduksjon endres. I dag lever vannkraftprodusentene under helt andre økonomiske vilkår enn for eksempel vindkraft og selskaper som satser på CO{-2}-fri gasskraftproduksjon.

- Stortinget gir i dag tilskudd til vindkraftproduksjon. Dersom myndighetene ga vannkraftselskapene samme tilskudd til modernisering av eldre anlegg, ville en lang rekke slike prosjekter bli realisert, sier Olsen.

Men Statkraft ønsker også å satse på flere andre fornybare kraftløsninger.

- Bølgekraft er et eksempel, saltkraft et annet. I samarbeid med SINTEF arbeider også Statkraft med å finne ut hvordan vi kan utnytte den kjemiske energien som oppstår når saltvann fortynnes i ferskvann, forteller Olsen.

- Men dette er prosjekter som det tar tid å utvikle. I mellomtida må vi øke vår energiproduksjon. Da er det bare to raske alternativer: vannkraft og gasskraft. Denne meningsmålingen viser at folk flest heller vil ha vann enn CO{-2}-forurensende gasskraftverk. Dette bør politikerne legge merke til, sier Bjørnar Olsen til Dagbladet.