Modernisert folketrygd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Den demografiske utviklingen de neste 50 år gjør det nødvendig å endre pensjonssystemet for ikke å velte for store byrder over på en synkende andel yrkesaktive i framtida. Dessuten har ikke folketrygden blitt det den i sin tid var lovet å være. Den skulle i utgangspunktet dekke to tredeler av sluttlønn. Realiteten er at den for svært mange dekker godt under halvparten. Det har ført til en oppblomstring av tjenestepensjoner og individuelle ordninger, og en gryende mistillit til folketrygden som system. Vi må jo likevel klare oss som best vi kan.
  • Hovedprinsippene som foreslås i den foreløpige innstillingen fra Sigbjørn Johnsens pensjonskommisjon vil trolig ha bred tilslutning i befolkningen. Folketrygden skal fortsatt gi alle pensjonister en garantert minste pensjon. Samtidig bør pensjonssystemet bidra til høyere yrkesdeltaking blant eldre. Det vil lønne seg for den enkelte og for samfunnet. Dessuten bør pensjonen i sterkere grad enn i dag avspeile hva man faktisk har betalt i pensjonspremier gjennom livsløpet. I dag er det relativt liten sammenheng mellom hva man har betalt inn og hva man får ut. En sterkere sammenheng vil trolig bli oppfattet som mer rettferdig av folk flest. Men den vil nødvendigvis føre til større inntektsforskjeller blant pensjonistene.
  • Pensjonskommisjonen anbefaler også at en del av de statlige pensjonsforpliktelsene bør finansieres av fond, ved at Statens Petroleumsfond og Folketrygdfondet omgjøres til et pensjonsfond, istedenfor som direkte utbetalinger fra statsbudsjettet. Dette er det trolig bred politisk enighet om. Uenigheten mellom partiene består i hvem som skal forvalte pensjonsfondene. Høyre og Frp ønsker at den enkelte selv skal kunne bestemme hvem som skal forvalte og investere deres penger, mens Ap og SV mener staten bør ha forvalteransvaret. I begge tilfeller vil pensjonspengene bli brukt på børser, men når staten forvalter pengene, vil både gevinster og tap bli jevnt og solidarisk fordelt. Det er et godt prinsipp, særlig når formålet er trygghet og forutsigbarhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer