Modig afrikansk nei

Endelig en skikkelig gladnyhet fra Afrika, skriver Marte Michelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vi snakker ikke mer om EPA, det er nå klart at Afrika avviser EPA», sa Senegals president Abdoulaye Wade mandag, og siktet ikke til kjøpesenterkjeden EPA som ble brukt som skjellsord i Groruddalen på 80-tallet. Det han og de afrikanske landene nå har avvist er derimot EUs hardhendte forsøk på å tvinge på dem ekstreme frihandelsavtaler, gjennom såkalte Economic Partnership Agreements (EPA).

WTO-forhandlingene har brutt sammen, men verdens fattige land opplever fortsatt et intenst press for å åpne opp markedene sine. Siden 2002 har EU vært i egne forhandlinger med 76 av sine tidligere kolonier i Afrika, Karibien og Stillehavet, og etter planen skulle EPA-avtalene være ferdigforhandlet innen utgangen av året. Slik blir det ikke. Til tross for trusler, splitt og hersk-metoder og beinhardt en-til-en-press på utvalgte statsledere, har de aller fleste afrikanske landene stått på sitt og sagt blankt nei til avtalene, som de mener vil få katastrofale følger for kontinentet.

Stridens kjerne er hvorvidt Afrika skal få beskytte lokal industri og matproduksjon gjennom tollbarrierer på import fra EU. Allerede er effekten av billige EU-varer merkbar over hele Afrika. Frossen kylling fra enorme kyllingfabrikker i England danker ut småskala hønseoppdrett i Ghana. Tomater på boks fra Spania selges billigere enn ferske tomater på markeder i Tanzania. For ikke å snakke om pulverkaffen fra Nestlé, som alle steder er langt billigere enn Afrikas egne kaffebønner. Og dette er situasjonen med det nåværende regelverket, der det fortsatt finnes visse restriksjoner. Disse restriksjonene vil EU ha vekk. Nå vil unionen ha «gjensidighet» – siden Afrika får lav toll på det europeiske markedet, må EU få det samme i Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer