- Modig beklagelse til urbefolkningen

Men paven sa ikke at det var på tide. Har følge av 150 000 pilgrimer til Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pave Benedikt hadde urbefolkningen øverst på agendaen da han møtte statsminister Kevin Rudd i dag under sitt 10 dager lange opphold i Australia.

Paven er æresgjest på den katolske kirkens verdensdag for ungdom, som egentlig varer seks dager, fra 15. til 20. juni.

Over 150 000 pilgrimer fra 179 land vil være samlet i Sydney fra i dag, den største folkevandringen ”down under” siden europeerne gjorde landhogg for 220 år siden.

Da de første utlendingene inntok den nye verdensdelen i 1788, hadde aborginerne rådd grunnen aleine.

Historikerne tror det urbefolkningen var en million mennesker før de fikk brutal konkurranse om ressursene.


17 år lavere levealder
I dag er det bare om lag 450 000 aborginere igjen av en samlet befolkning på 21 millioner. Levealderen er 17 år lavere enn for resten av befolkningen.

- Takket den australske regjeringens modige beklagelse av uretten mot urfolkningen, blir det nå satt i verk konkrete tiltak for respekt og forsoning på tvers av raser, sa paven ifølge nyhetsbyrået Reuters da han møtte statsminister Kevin Rudd i dag.

Det var 13. februar i år at statsminister kom med nasjonens siste unnskyldning for behandlingen av urbefolkningen.

 LOVPRISER BEKLAGELSE:  Pave Benedikt lovpriste unnskyldingen overfor urbefolkningen da han møtte Australias statsminister Kevin Rudd i Sydney i dag. Foto: AFP/SCANPIX.
LOVPRISER BEKLAGELSE: Pave Benedikt lovpriste unnskyldingen overfor urbefolkningen da han møtte Australias statsminister Kevin Rudd i Sydney i dag. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer

Pave Benedikt unnlot å kommentere at det var på tide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2001 kom pave Johannes Paul med en beklagelse til alle utbefolkninger i Australia, New Zealand og Stillehavsøyene får måten den katolske kirke og deres misjonærer hadde behandlet dem på gjennom generasjoner.

Sexbeklagelse

På den store pilegrimsfesten i Sydneys havneområde fra i dag, vil paven fronte klimatrusselen. På tross av at Australia og nasjonens mange kullkraftverk er blant klodens verstinger med utslipp av klimagasser, ga paven i dag ros til statsminister Rudd for at Australia skal kutte utslippene med 60 prosent innen 2050.

Avsløringer av presters sexmisbruk av unge gutter også i Australia har likevel dominert de to første dagene av pavens besøk.

Han har møtt en representant for 107 gutter som mener de er sexmisbrukt, og han har lovet å komme med en unnskyldning mens han er i Australia.

EN EKTE TEDDYBJØRN: Paven blir introdusert for et av Australias "urdyr" - koalabjørnen.
13. FEBRUAR 2008: Da kom den offisielle beklagelse fra Australias regjering til aboriginere for innflytternes behandling av urbefolkningen siden 1788. Her en ung aboriginerkvinne med det australske flagget i hånden og aboriginernes flagg i bakgrunnen etter statsminister Kevin Rudds beklagelse for et snaut halvår siden.
- BEKLAGER, FØRSTE SKRITT: Skolebarn i Sydneys aboriginerbydel The Block hilser tilbake til statsminister Kevin Rudd etter hans beklagelse til urbefolkningen 13. februar i år.