UVANLIG FORSVAR:  Kardinal Angelo Sodano presenterte pavens påskemsesse i dag med å forsvare pave Benedikt XVI mot beskyldninger om at han har feid sexskandalene under teppet. En slik introduksjon til påskemessen har ikke skjedd før. FOTO: AP/SCANPIX.
UVANLIG FORSVAR: Kardinal Angelo Sodano presenterte pavens påskemsesse i dag med å forsvare pave Benedikt XVI mot beskyldninger om at han har feid sexskandalene under teppet. En slik introduksjon til påskemessen har ikke skjedd før. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

- Modig leder som ikke bryr seg om smålig sladder

Uvanlig presentasjon av paven foran påskemessen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Kardinal Angelo Sodano presenterte paven på uvanlig vis foran påskemessen på Petersplassen i dag.

- Pave Benedikt XVI er en ufeilbarlig og modig leder som ikke bryr seg om smålig sladder, sa den fremste av kardinalene i den katolske kirke med tydelig adresse til beskyldningene om at paven har feid sexskandelene i presteskapet under teppet.

Også Vatikanets egen avis L'Osservatore Romano gikk hardt ut i dag til forsvar mot kritikken mot paven, forhold som skriver seg tre tiår tilbake da han erkebiskop av Munchen.
- Usle og sjofle ærekrenkelser skriver avisa på lederplass.

Det er første gang en kardinal har gått ut og forsvart paven foran en nyttårsmesse. Det skal i prinsippet være unødvendig.

Uvanlig applausOg kardinalen høstet applaus fra den fullsatte Petersplassen i regnværet, som gir plass til over 70 000 mennesker. Applaus foran den tradisjonsrike messen første påskedag er også høyst uvanlig.

Ifølge nyhetsbyrået AP så pave Benedikt XVI sliten ut da han lyttet til kardinalens introduksjonstale.

Paven selv nevnte ikke sexskandalene med ord i sin messe. Han har ikke nevnt overgrepene fra egne prester i offentligghet siden han skrev et brev til den irske ekebiskopen 20. mars.

Nevnte ikke sexskandaleneHan understreket av påske er høytiden for budskap om unnskyldning og medfølelse. Han dro spesielt fram ofrene for jordskjelvene i Haiti og Chile og voldsofrene for narkotikatrafikken i Latin-Amerika.

Paven gikk også i forbønn for kristne som blir forfulgt for sin tro. Han pekte spesielt på kristnes vanskelige situasjon i Pakistan. Han vil fortsatt be for fred i Midt-Østen.

Den såkalte Urbi et Urbi-messen første påskedag er en av to ganger i året paven taler til offentligheten.

Beklager sammenligningEn katolsk prest med høy stilling i Vatikanet beklager i dag at han sammenlignet kritikken mot kirkens håndtering av overgrepsavsløringer med antisemittisme. — Hvis jeg mot min vilje såret følelsene til jøder og ofre for pedofili, så er jeg oppriktig lei meg, og jeg ber om forlatelse, sier Raniero Cantalamessa til avisa Corriere della Sera. Cantalamessa er den eneste av prestene i Vatikanet som har anledning til å preke for pave Benedikt XVI.
Under en messe i Peterskirken langfredag siterte han et brev hvor kritikken som rettes mot kirken og paven selv, ble sammenlignet med jødehat. Uttalelsen ble skarpt kritisert både av jødiske grupper og representanter for overgrepsofre som er blitt seksuelt misbrukt av katolske prester, ifølge AFP-Reuters.

 FULLT I REGNVÆRET:  Om lag 70 000 mennesker fulget påskemessen på Petersplassen i formiddag. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
FULLT I REGNVÆRET: Om lag 70 000 mennesker fulget påskemessen på Petersplassen i formiddag. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer