Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Modig og heldig som fikk drepe Osama»

En soldat i spesialstyrken Navy Seal tror soldaten som drepte Osama bin Laden blir en helt.

 BLE DREPT:  Spesialsoldaten som tok livet av Osama bin Laden, får trolig en heltestatus i det amerikanske soldatmiljøet. Foto: REUTERS/Stringer
BLE DREPT: Spesialsoldaten som tok livet av Osama bin Laden, får trolig en heltestatus i det amerikanske soldatmiljøet. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvem det var som avfyrte skuddet som tok livet av al-Qaida-lederen natt til mandag, er ikke kjent. Lite tyder på at det kommer til å bli kjent i framtiden heller, men en Navy Seal-soldat BBC har snakket med, tror skytteren får høy status i soldatmiljøet.

- Jeg tror alle vi som er i Navy Seal, som har trent i årevis og hatt elimineringen av Osama bin Laden som hovedmål, vil se på ham som en som er modig, men også heldig som fikk være der i det øyeblikket skuddet falt, sier orlogskaptein Eric Greitens.

Greitens forteller at han er stolt over å tilhøre Navy Seal etter drapet. Det var spesialiststyrken som tidligere het Team Six som sammen med spesialagenter i CIA gjennomførte aksjonen i Abbottabad.

Stolthet og glede - Min første reaksjon da jeg hørte dette, var en følelse av stolthet og glede over at et viktig kapittel var fullført. Over at personen som var ansvarlig, ikke bare for tusenvis av dødsfall 11. september, men også tusenvis av døde og sårede i Afghanistan, nå endelig er stilt til ansvar, sier Greitnes.

Det har kommet svært mange sprikende meldinger om hva som faktisk skjedde inne i komplekset
. Også Greitnes har hørt ryktene, men han mener det er for tidlig å trekke noen konklusjoner.

- Vi får forskjellige meldinger om hvorvidt dette var en operasjon for å drepe ham eller fange ham. Det er fortsatt litt usikkert, sier Greitnes.

- Vanskelig å spekulere Orlogskapteinen ber folk prøve å forestille seg hvordan det var inne i hodene til spesialsoldatene som gjennomførte aksjonen.

- Prøv å sett deg i soldatenes sko: Det er sent på kvelden, du hører skudd rundt deg, du har på deg briller for å se i mørket og sprenger deg inn en dør og ser bevegelse. Kanskje kjenner du igjen bin Laden, kanskje ikke. Vi vet ikke hva bin Laden gjorde, om han løp mot soldaten eller om det så ut til at han trakk våpen.

- Det er vanskelig å spekulere på hva som skjedde inne i soldatens hode på den andre siden av jorden. Derfor er det vanskelig å si hva den konkrete odren var, sier Greitens.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media