Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Modig og riktig valg

Det er viktig å sette søkelys på menneskerettighetsbruddene i Kina, mener Helsingforskomiteen.

Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité
Mottatt på pictures@dagbladet.no: 20.11.2007
Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité Mottatt på pictures@dagbladet.no: 20.11.2007 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| |(Dagbladet.no): Tildelingen av Nobels fredspris til den modige kinesiske menneskerettighets- forkjemperen Liu Xiaobo vil styrke fokuset på menneskerettighetene i Kina, tror Den norske Helsingforskomité.

- Vi håper at Nobels fredspris til Liu Xiaobo vil bidra til å bedre hans og andre menneskerettighets- forkjemperes situasjon i Kina, sier generalsekretær Bjørn Engesland i en pressemelding.

Uredd

- For Liu Xiaobo har kampen kostet dyrt. Han er kjent som en uredd og uortodoks forkjemper for grunnleggende menneskerettigheter i Kina, der myndighetene har svart med i to tiår å forfølge ham gjennom å fengsle ham og frata ham retten til å utøve sitt yrke som universitetslærer og skribent.

Løfter fram demokratikampen

Nobelkomiteen har med årets tildeling gjort et modig og riktig valg som er i tråd med ånden fra Alfred Nobels testamente. Prisen til skribenten og menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo løfter frem kampen for demokrati på Den himmelske freds plass i 1989 og den senere kampen for sivile og politiske rettigheter i Kina.

Frie valg

Det er viktig og riktig å sette søkelys på de åpenbare bruddene på menneskerettighetene som foregår i Kina.
Charter 08, som han var en av initiativtagerne til og som ble undertegnet av 303 kinesiske intellektuelle, tok til orde for frie valg, religionsfrihet, rettsstat og foreningsfrihet.

Oppmuntring
Prisen understreker hvor viktige menneskerettighetene er som grunnlag for forsoning og fredsskapende arbeid.  Menneskerettighetsforkjempere arbeider under særdeles vanskelige og farlige forhold i mange land og deres arbeid er i økende grad under press i mange av verdens regioner. Støtte til dette arbeidet gjennom en Nobelpris er en oppmuntring for modige aktivister, i særdeleshet i Kina. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!