«Modig, taktfull og omsorgsfull»

Kronprins Haakon møtes med verbale ovasjoner etter at han i går fortalte om sitt forhold til Mette-Marit Tjessem Høiby i Dagsrevyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inge Lønning nestleder i Høyre - Kronprins Haakon holdt en imponerende forsvarstale for sin kjæreste. De har vært i en usedvanlig vanskelig situasjon. Det er ikke mange forelskede unge mennesker som må utvikle forholdet i full offentlighet, med medier som har vært veldig opptatte av å grave i fortida. Kronprinsen var modig og taktfull i sin opptreden. Hadde mediene vært like kloke, kunne vi fått det bra her i landet, sier Høyres Inge Lønning panegyrisk. - Kronprinsen mener hans kjærlighetsliv er en privatsak inntil det formaliseres. Enig? - Ja, jeg slutter meg uten forbehold til alt han sa.

Kristin Halvorsen SV-leder - Kronprinsen ber om fred for venner og familie. Han ber pressen ligge unna, og om tid til å finne ut av livet og kjærligheten. Det synes jeg han skal få. Vi må huske at hvis vi ønsker oss en folkelig konge, må han få leve som folk.

Rosemarie Köhn biskop - Kronprinsen ga et sympatisk og ærlig intervju. Særlig festet jeg meg ved hans forsvar av kjærestens fortid. Det er viktig at vi ikke klistrer folk til ett bestemt miljø på bakgrunn av ting de har gjort for mange år siden. Mennesker må få rom til å foran dre seg, særlig i den fasen hvor man går fra å være ungdom til å bli voksen.

Einar Gelius sokneprest i Vålerenga kirke - Han var modig, men virket veldig på defensiven. Han er blitt trengt opp i et hjørne, og måtte nå på banen. Jeg mener kronprins Haakons forhold ikke er en privatsak, noe jeg føler kronprinsen på mange måter erkjenner i og med at han står fram og kommenterer saken. - Blir det lettere å være kronprins Haakon etter dette? - Nei, det tror jeg ikke. Pressen vil forfølge saken videre, og det skal den gjøre. Selvfølgelig med respekt, men en kronprins kan ikke forvente at hans kjæresteforhold ikke omfattes med interesse.

Odvar Nordli tidligere statsminister - Jeg har etter hvert fått stor respekt for kronprinsen vår, og den ble ikke mindre etter dette. Hans opptreden vitnet om stor grad av omtanke for andre. Jeg oppfatter at han gjør dette for å få ro, slik at forholdet til Mette-Marit Tjessem Høiby kan modne. Det synes jeg de skal få. - Er kronprinsens kjærlighetsliv foreløpig en privatsak? - For et medlem av kongehuset er det offentlige rom atskillig mindre enn for oss andre, men i utgangspunktet deler jeg hans vurdering.