Modige jenter med politibeskyttelse

Kadra, Nadia og Jeanette var nervøse i demonstrasjonstoget i dag, men nølte ikke da de inntok mikrofonen på Grønland torg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Demonstrasjonen i Oslo sentrum i dag var en protest mot holdninger som tar friheten var unge jenter med innvandrerbakgrunn i Norge.

Opp mot 1000 mennesker møtte opp på Jernbanetorget klokka 15 i dag, for å støtte mønstringen satt i gang av blant annet Shabana Rehman.

- Vi er vitne til at motsetningene mellom generasjonene i innvandrermiljøene tilspisser seg. Unge mennesker som er født og oppvokst i Norge, opplever at foreldrene føler seg truet av barnas fornorsking, og svarer med å bruke tvang for å videreføre sine tradisjonelle holdninger, sa Shabana. Etter noen taler på Jernbanetorget, gikk demonstrasjonstoget til Grønland torg. Der skulle Kadra, Nadia og Jeanette tale. Unge jenter vi har blitt kjent med etter at de har brutt med sine miljøer og våget å stå fram.

Dagbladet.no gikk sammen med Nadia og Jeanette i toget, og jentene fortalte at de var nervøse. Noen meter bak passet sivilt politi på.

- Nå begynner jeg å bli nervøs, sa Jeanette da toget nærmet seg Grønland, en bydel som huser mange innvandrere.

Det oppsto imidlertid ingen ubehageligheter for jentene, og kort tid etter sto de på den provisoriske scenen og talte til de frammøtte.

Kadras kamp

- Da Fadime ble skutt ble jeg veldig redd, sa Kadra.

Hun fortalte at alt føltes forgjeves da hun i går fikk høre hvor lite politikerne har gjort, men hun har ikke gitt opp.

- Så lenge vi står sammen, kan ingen stanse oss. Vi marsjerer ikke fordi vi skal frarøve noen noe land, eller eiendom. Det eneste vi skal erobre er våre egne liv, sa Kadra.

Hun ba om respekt, og rett til å ta egne valg.

- Ikke skjær meg opp! Ikke tving meg inn i ekteskap! Ikke nekt meg kjærlighet! sa hun.

Kadra var tydelig nervøs og vekslet mellom å snakke med en skjelvende stemme og en klar, nærmest tordnende røst:

- Jeg nekter å la meg skremme ut av Oslo.

Fornøyde jenter

Bak henne sto Nadia og Jeanette som i Dagbladet har fortalt historier om kidnapping og tvangsekteskap.

- Vi må få bekjempe urett og forferdeligheter, uten å føle frykt hele tida, sa Nadia som lever i skjul av frykt for sitt eget liv.

- Vi har mistet en soldat i denne krigen. jeg håper Fadime har det bra der hun er nå, sa Jeanette som ble tvangsgiftet som 16-åring.

Etterpå var jentene fornøyde, men samtidig fortalte de at de er redde for at folk skal glemme igjen.

- Folk har glemt mange ganger før, men nå skal vi jobbe for at de ikke glemmer dette. Folk forstår mer nå og det er en bevegelse i gang. Vi er de første som har stått fram, men vi er langt fra alene, sa Nadia til Dagbladet.no etter mønstringen.

Også initiativtaker Shabana Rehman var fornøyd med dagen, men hun er ikke like redd for at det skal gå i glemmeboka til folk.

- Jeg er veldig stolt over at så mange kom seg opp fra sofaen i dag. Det er et godt tegn - jeg har tross alt tro på dette samfunnet, sa Shabana.

- Jeg så mange 2. og 3. generasjons innvandrere i dag, og en god del voksne. Folk var utrolig positive, fortsatte hun.

- Vondt å høre

Komiker Åsleik Engmark var konferansier under demonstrasjonen i dag, og også skuespiller Mia Gundersen deltok. Hun leste dikt og sang, og fortalte hvorfor hun var med på dette.

- Jeg ble invitert på julebord der jeg fikk høre forferdelige historier. Det var godt å få vite om dette, men vondt å høre det, sa Mia.

Hun sa hun har kjempestor respekt for jentene som står fram i denna kampen om rett til å bestemme over eget liv.

- Og dere menn. Dere går glipp av mye innen kjærlighet. Slipp jentene løs! Finnes det noe herligere enn en dame i full blomst? spurte hun.

<B>DEMONSTRERER: Kadra, Shabana, Nadia og Jeanette beskyttes av sivilt politi under demonstrasjonen i dag.
NERVØSE: Jeanette og Nadia sa til Dagbladet.no at de var litt nervøse da de gikk i Oslos gater i dag.
STOLT: Shabana Rehman var fornøyd med dagens mønstring i Oslo sentrum.
IKKE NOE Å LE AV: Komiker Åsleik Engmark var konferansier under dagens demonstrasjon i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer