HYLLER: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) sier Libe Rieber-Mohn er modig og ærlig. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet
HYLLER: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) sier Libe Rieber-Mohn er modig og ærlig. Foto : Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer

Modige Libe hylles etter sitt sterke intervju i kveld

- Takk, Libe, sier Fabian Stang. - Du er modig, sier Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libe Rieber Mohn blir hyllet for sine modige uttalelser, etter at hun på TV2 i kveld fortalte om sin ødelagte barndom.

Stefaren forgrep seg på henne, og hun ble drevet ut i rusbruk, vold og barneprostitusjon.

- Takk, Libe Oslo-ordfører Fabian Stang (H) sier Rieber-Mohn er modig og ærlig.

- Hun viser meg grunnen til at hun tar sitt politiske ansvar, for de som trenger henne, lenger enn man kan forvente. Slike overgrep skjer hver dag, og Libe har gjort det lettere å rope om hjelp. Vi har alle fått ny grunn til ikke å være likegyldige overfor urett rundt oss. Takk Libe! Stolt av deg! sier Stang til Dagbladet.

Bistandsadvokat Hege Salomon har representert et stort antall ofre for voldtekt og overgrep. Hun tror Rieber-Mohns fortelling kan redde mange.

- Det er viktig at de som rammes får høre at det kan gå bra likevel. Overgrep er forbundet med skyld og skam, og det er mange som føler de bærer på en hemmelighet. At hun står fram på denne måten gjør det lettere for mange å gå med hevet hodet, sier Salomon til Dagbladet.

Hylles av mannen Ektemannen Rune Bjerke - nå sjef for Norges største finanskonsern DNB - sier han beundrer kona for hvordan hun har klart seg.

HYLLER: Finansminister Siv Jensen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HYLLER: Finansminister Siv Jensen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det å legge så mye smerte bak seg, det krever en enorm innsats av den som er rammet av smerten, sier han til TV2.

Finansminister Siv Jensen sier til Dagbladet at hun har stor respekt for at Libe nå forteller sin historie.

- Hun gir et ansikt til vold og misbruk i nære relasjoner som dessverre rammer mange flere enn vi liker å tro. Fortsatt svært tabubelagt tema, derfor svært viktig når en så profilert person står frem. Viktig at vi alle bryr oss og fanger opp hvis vi ser eller hører noe og viktig med mer politi faglig kompetanse og at ulike deler av hjelpe apparatet kan jobbe bedre på tvers.

- Takk, Libe. Du har bidratt til et kvantesprang for bekjempelse av overgrep: åpenheten og kampen mot likegyldigheten, skrev tidligere justisminister Knut Storberget på Twitter.

Modig - Hun er modig, sier Liv Jessen, tidligere leder av Prosenteret og ekspert på prostitusjon, til Dagbladet.

- Det har en enorm signaleffekt at vellykkede mennesker som har en slik historie viser andre som sliter at de kan gjøre noe med sin situasjon, at de kan få styrke og mot til å gjøre det. Det gir håp til mennesker som er der i samme situasjon, sier Liv Jessen, tidligere leder av Prosenteret og ekspert på prostitusjon.

HYLLER: Tidligere leder for Pro-senteret, Liv Jessen. Foto: Therese Alice Sanne
HYLLER: Tidligere leder for Pro-senteret, Liv Jessen. Foto: Therese Alice Sanne Vis mer

- Det er nok mange som bærer på en lignende historie i hemmelighet. Libe fikk hjelp. Men lærere, familie, sosialarbeidere, naboer, vi lukker øynene enda. Voksne mennesker må bry seg når vi ser at undom sliter.

HYLLER: Bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Frank Karlsen  / Dagbladet
HYLLER: Bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer