- Modige Victoria

Svenske mediekommentatorer og organisasjoner for personer med spisevegring roser nå kronprinsesse Victorias mot da hun valgte å bekrefte at hun led av spisevegring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun får nå hjelp for å få bukt med sykdommen. Samtidig har nyheten utløst en debatt om skjønnhetspresset unge jenter utsettes for.

- Mødre og fedre må bli mer bevisste hvilke signaler de sender barna sine. I dag får barn slankepulveret nærmest inn med morsmelka, sier John Sandstrøm, spesialist i klinisk psykologi.

Ifølge ham er det altfor lettvint å skyve ansvaret over på sylslanke fotomodeller. Et barn påvirkes mye sterkere hvis en mor stadig snakker om vekta og går på den ene slankekur etter den andre.

- Å være slank og ha pent utseende er et mål på vellykkethet for mange voksne. Denne umodenheten lar seg skremmende lett overføre til barna, sier Sandstrøm.

Sandstrøm understreker at foreldres umodenhet ofte er årsak til utvikling av alvorlige spiseforstyrrelser hos barn.

En levemåte

- Slanking er et tema overalt. I enkelte familier er det nærmest blitt en levemåte. Problemet er at barna oppfatter dette mye mer bokstavelig enn de voksne, sier Per Johan Isdahl, spesialist i klinisk psykologi ved Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri.
Senteret hjelper barn ned i åtte-tiårsalderen som lider av spiseforstyrrelser.

- Familieterapi er effektivt i behandlingen av disse barna. Det forteller oss noe om hvor viktige foreldrene er.

Ubetenksomt

Mellom 100000 og 120000 personer lider av en spiseforstyrrelse i Norge i dag. De fleste er kvinner, men gutter rammes langt oftere enn tidligere antatt. Lene Fosshaug i Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser understreker at årsakene til problemet varierer.

- Mange kvinner som oppsøker oss vektlegger at mødrene deres alltid har slanket seg. Andre forteller om fraværende fedre eller at faren ofte kommer med slengbemerkninger om feite rumper eller tjukke lår, sier Fosshaug.

<B>SYK:</B> Kronprinsesse Victoria møter respekt for at hun har valgt å informere om sin egen spiseforstyrrelse. Her er hun fotografert på en av sine siste offisielle tilstelninger.