- Modige Victoria

Svenske mediekommentatorer og organisasjoner for personer med spisevegring roser nå kronprinsesse Victorias mot da hun valgte å bekrefte at hun led av spisevegring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun får nå hjelp for å få bukt med sykdommen. Samtidig har nyheten utløst en debatt om skjønnhetspresset unge jenter utsettes for.

- Mødre og fedre må bli mer bevisste hvilke signaler de sender barna sine. I dag får barn slankepulveret nærmest inn med morsmelka, sier John Sandstrøm, spesialist i klinisk psykologi.

Ifølge ham er det altfor lettvint å skyve ansvaret over på sylslanke fotomodeller. Et barn påvirkes mye sterkere hvis en mor stadig snakker om vekta og går på den ene slankekur etter den andre.

- Å være slank og ha pent utseende er et mål på vellykkethet for mange voksne. Denne umodenheten lar seg skremmende lett overføre til barna, sier Sandstrøm.

Sandstrøm understreker at foreldres umodenhet ofte er årsak til utvikling av alvorlige spiseforstyrrelser hos barn.

En levemåte

- Slanking er et tema overalt. I enkelte familier er det nærmest blitt en levemåte. Problemet er at barna oppfatter dette mye mer bokstavelig enn de voksne, sier Per Johan Isdahl, spesialist i klinisk psykologi ved Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri. Senteret hjelper barn ned i åtte-tiårsalderen som lider av spiseforstyrrelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer