Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mødre fikk feil prøverørsbarn

80 britiske par som har fått eller venter prøverørsbarn kan ha blitt ofre for en skandaløs tabbe. To klinikker innrømmer at de kan ha blandet sammen parenes befruktede egg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere mødre som har fått befruktningshjelp ved Hampshire Clininc og North Hampshire Hospital frykter at barna de har født ikke er deres, biologisk sett. De to klinikkene innrømmer at de har feilmerket og forvekslet de frosne embryoene. Det betyr at rundt 80 par som enten har født eller venter prøverørsbarn kan ha båret fram noen andres barn.

Skandale

- Konsekvensene er for opprørende å tenke på. Det er forferdelig for de involverte parene, sier en kilde til avisa The Sun som avdekket skandalen.

Leger ved de to klinikkene vil tilby parene DNA-tester for å avgjøre om barnet de har virkelig er deres. Antall involverte kan stige etterhvert som etterforskningen går framover.

Tre helseinstanser skal nå etterforske den skandaløse forvekslingen ved klinikkene.

Det hele kom for en dag da en legene ved Hampshire Clinic ikke kunne finne eggene som en kvinne hadde levert inn for befruktning tidligere. En febrilsk leteaksjon ble satt i gang, men eggene var ikke å oppdrive. Lignende problemer ble oppdaget ved North Hampshire Hospital. Ifølge The Sun er beholderne med eggene merket og lagret feil.

Effektivt

Prøverørsmetoden regnes for å være en effektiv hjelp til barnløse. Kvinnens egg blir tatt ut og befruktet. De befruktede eggene blir deretter plassert i kvinnens livmor i håp om at minst ett av eggene fester seg. Resten av eggene kan fryses ned og brukes senere.