Mødre henter sønnene hjem fra krigen

Halvgamle damer i felten kan skape større problemer for det russiske felttoget i Tsjetsjenia enn godt motiverte islamistiske krigere væpnet til tennene. Soldatmødre reiser nå selv til krigen og henter sine sønner hjem. De forteller om en hær på randen av kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er elendige nyheter for statsminister Vladimir Putin som hadde håpet å gjennomføre et populært felttog mot et politisk svekket Tsjetsjenia.

Men soldatmødre med sønner i krigssonen vil det annerledes, og deres historier er de første kritiske historiene fra denne krigen som når russisk presse. For russiske soldatmødre har som regel vært ute en vinternatt før, og gir seg ikke så lett.

Utslitt og sulten

Det er Natalja Lazareva et eksempel på. Hun er en av soldatmødrene som har kommet hjem fra Tsjetsjenia med sin 18 år gamle sønn Andrej. Hun fant ham utslitt og sulten, og fikk ham ut av militærleiren takket være en vennligsinnet offiser.

Andre mødre bestikker offiserer med vodka eller penger. At man for en billig penge kan kjøpe fri soldater mens de er ved fronten forteller alt om en hær i forfall.

Natalja forteller sin historie til The Sunday Times. Historien har politisk sprengstoff fordi den også bekrefter det de fleste russere har mistanker om, nemlig at man på ny kan oppleve at unge gutter uten trening og motivasjon brukes som kanonføde i Tsjetsjenia.

I dekkleilighet

Sammen med to andre soldatmødre reiste Lazareva til fronten da det ble klart at krigen ville komme. I dagevis reiste Lazareva rundt for å finne sin sønn, og fant ham til slutt i Nord-Ossetia, helt ved grensa til Tsjetsjenia.

- Jeg snakket med alle de offiserer jeg så. Først sa offiserene at Andrej ikke kunne være her, fordi han var så ung. Men så fikk jeg til slutt møte ham. Jeg skjønte det var min eneste sjanse til å få ham med tilbake, sier Lazareva.

En vennlig innstilt offiser hjalp til, Andrej og de to andre fikk på seg sivile klær, guttene og mødrene sov i en dekkleilighet i et døgn før de kom seg tilbake til Moskva. Nå søker Andrej seg fritatt for militærtjeneste av helsemessige årsaker.

GUTTER: Unge gutter sendes i krigen. Nå hentes noen av dem hjem av bekymrede mødre som er redde for at deres barn skal bli kanonføde.