Mødre krever Stoltenberg for krigsdomstol

Mødrene fra Srebrenica og Podrinja krever at Thorvald Stoltenberg stilles for krigsforbryterdomstolen i Haag. Organisasjonen mener Stoltenberg og flere andre FN-topper bevisst unnlot å stanse massakrene i Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefanklager ved FNs krigsforbryterdomstol Carla del Ponte skal reise til Bosnia for å drøfte saken med de etterlatte og deres advokat, Francis A. Boyle, amerikansk ekspert i internasjonal rett og professor ved Universitetet i Illinois.

Det er organisasjonen Mødrene fra Srebrenica og Podrinja som forsøker å få både FNs daværende generalsekretær Boutros Boutros-Ghali og sittende generalsekretær Kofi Annan stilt for domstolen. Annan hadde en annen ansvarlig stilling i FN-systemet under Boutros-Ghalis ledelse da massakrene i Bosnia skjedde.

De etterlatte hevder at flere andre FN-topper, blant dem Thorvald Stoltenberg og Carl Bildt, bevisst unnlot å stanse de bosniaserbiske styrkenes drap på tusenvis av fortrinnsvis ubevæpnede sivile menn - selv om FN hadde både mandat og militære muligheter til å gjøre det. Dermed er de medskyldige i krigsforbrytelsene, mener de etterlatte og deres advokat.

FN hadde erklært Srebrenica-enklaven en beskyttet sone. Men da den bosniaserbiske hæren angrep under ledelse av øverstkommanderende Ratko Mladic og general Radislav Krstic, trakk hollandske FN-soldater seg tilbake og overlot de muslimske innbyggerne og flyktningene til seg selv.

(NTB)