Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mødre må drukne sine barn og familier tortureres for å se på såpeopera

FN-komité vil straffeforfølge Kim Jong-un og Nord-Korea.

RYSTENDE DETALJER: FN-rapporten fra februar avslørte grusomme detaljer fra det lukkede Nord-Korea. Nå vil en FN-komié straffeforfølge Kim Jong-un og hans regime. Tegningen er laget av tidligere fanger i Nord-Korea som har beskrevet forholdene i landet. Foto: FN / Reuters / NTB scanpix
RYSTENDE DETALJER: FN-rapporten fra februar avslørte grusomme detaljer fra det lukkede Nord-Korea. Nå vil en FN-komié straffeforfølge Kim Jong-un og hans regime. Tegningen er laget av tidligere fanger i Nord-Korea som har beskrevet forholdene i landet. Foto: FN / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rystende hendelser fra det lukkede landet opprører FN.

En komité i FN vil ha støtte fra Sikkerhetsrådet til å kunne føre Nord-Korea for den FN-uavhengige internasjonale straffedomstolen i Haag i Nederland.

Domstolen har som oppgave å straffeforfølge individer for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

Det er de gjentatte bruddene på menneskerettighetene i det landet som får komiteen til kreve at Kim Jong-un og hans regime skal etterforskes om de bør straffeforfølges for forbrytelser mot befolkningen i landet, melder BBC.

I en ikke-bindende prøveavstemning i FNs generalforsamling i går gikk 111 land for en slik undersøkelse, mens 19 land stemte i mot. 55 land valgte å være tause eller fraværende. Det største foreløpige hinderet er at vetolandene Kina og Russland stemte imot forslaget.

FNs undersøkelseskomite skal ha avdekket tortur, politisk undertrykkelse og annen kriminalitet i landet, som påpekes i en rapport fra februar i år. Det påpekes generelle menneskerettighetsbrudd og komiteen formaner Sikkerhetsrådet å sanksjonere mot det også.

- En av måtene den internasjonale straffedomstolen kan straffeforfølge på er å ha ryggdekning fra Sikkerhetsrådet. Det er denne jobben som nå er satt i bevegelse etter denne avstemningen, sier Michael Kirby som er ansvarlig for skrekkrapporten om Nord-Korea.

- Overskygger alle FNs generalforsamling skal ha en tellende avstemning i løpet av de neste ukene. Samtidig er det ventet at Kina vil bruke sin vetorett til å stagnere Sikkerhetsråd-støtten.

Ifølge FN-rapporten overskygger menneskerettssituasjonen i Nord-Korea alle andre land i varighet, intensitet og skrekk.

De som anklages for politisk uenighet med ledelsen bare forsvinner i fengselsleirer. Der skal de bli utsatt for planlagt sult, tvangsarbeid, henrettelser, tortur, voldtekt og folk skal nektes rettigheten til å få barn gjennom avtraffelser, tvungne aborter og barnedrap.

- Måtte drukne sitt eget barn I løpet av de siste fem tiårene skal «hundretusenvis» av politiske regimemotstandere ha forsvunnet, ifølge rapporten.

Rapporten er basert blant annet på overlevende fanger. Jeong Kwang-il beskriver i rapporten at han i løpet av ti månederes fangenskap gikk fra å veie 75 til 36 kilo. Han beskriver også torturmetoder der han ble påsatt håndjern med henda på ryggen, for så å bli heist opp slik at han akkurat ikke klarte å stå eller sitte.

- Hvis du henger slik i tre, fire dager kommer det urinering, avføring. Du blir fullstendig dehydrert. Det var så smertefullt at det føltes bedre å dø, sier han i rapporten.

I rapporten beskrives også en hendelse der en mor ble tvunget til å drukne sitt eget barn, barn som blir fengslet og utsultet fra fødsel av og familier som blir tortuert fordi de så på såpeopera.

BBC melder at Nord-Korea nektet å samarbeide med FN-rapporten og avviste konklusjonene.

I forkant av komiteens arbeid skal landet ha advart mot muligheten for flere atomtester fra regimets side.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media