Mødrene er nøkkelen til bleieskift og oppvask.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I SERIEN HVA innvandrere må lære seg for å bli gode nordmenn, er vi kommet til bleieskift og oppvask. Anniken Huitfeldt krever at innvandrerfedre tar sin del av husarbeidet på lik linje med kvinner. For at barna deres skal lykkes her i landet, må de være gode rollemodeller, sier likestillingsministeren i et intervju med VG.

Det er jo noe i det. Jeg husker bestevenninna til moren min pleide å formane henne på 1970-tallet, bare halvveis på fleip: Nå oppdrar du guttene dine ordentlig, for de skal gifte seg med døtrene mine. Det ble aldri noe bryllup mellom familiene våre - det sto ikke på mødrene, selv om de stoppet nummeret før å arrangere det. Men brødrene mine giftet seg med andre døtre, skiftet bleier og tok oppvasken, helt uten noen mannlig rollemodell. (Sorry, far, det var ikke din feil, men slik var det på den tiden. I lesebøkene sto det fortsatt: Mor lager middag og far leser avisen. Vi vokste opp i oppfølgeren til «Mad Men».)

SÅ HVA VAR det brødrene mine forsto nesten helt av seg selv som minoritetsgutter må ha hjelp til? Det kan ikke være gener. I så fall har husarbeidgenet hoppet over meg.

Vi vet faktisk en hel del om hva som har skjedd på hjemmefronten de siste tiårene. Statistisk sentralbyrås tidsbruk- og levekårsundersøkelser viser blant annet to ting; at det er et godt stykke igjen før norske menn kan skryte av å gjøre husarbeid «på lik linje med kvinner», slik ministeren krever av innvandrerfedre, og det avgjørende for likestilling på hjemmebane er - hold dere fast! - likestilling utenfor hjemmet.

NORSKE MENN bruker flere timer på husarbeid enn generasjoner før dem, men en stor del av økningen er viet barn. For å si det enkelt, alt det kjedelige er det fortsatt kvinner som i hovedsak tar seg av. Men jo mer yrkesaktive kvinner er, desto mer vasker mennene deres opp. Og jo høyere utdannelse menn har, desto mer likestilte er de hjemme.

Alt dette vet jo Huitfeldt. En av begrunnelsene hennes for å gå mot en tredeling av dagens foreldrepermisjon er at nordmenn ikke er modne for det. Vi er rett og slett ikke likestilte nok til å takle mer likestilling, selv om likelønnskommisjonen anbefalte tredeling som den beste medisin.

EN HEL GENERASJON relativt likestilte norske menn vokste opp med fedre som aldri tok i en bleie. Hvis minoritetsgutter er som andre norske gutter, er det mødrenes og fremtidige koners yrkesdeltakelse som er avgjørende for hvor likestilte de er og blir. Det er egen utdannelse, og det er jentenes utdannelse.

Det er en stund siden norske feminister gikk lei av å snakke om støvsuging. Man fant rett og slett ut at mas var en håpløs strategi; dessuten enda en drittjobb. Det eneste som beviselig har virket er yrkesdeltakelse og økonomisk uavhengighet. Kvinner må ut for at menn skal komme hjem.

Det er kvinnene som må slutte å skifte bleier og ta oppvasken. Det er de beste rollemodellene.