Mødrene hos Putin

Ydmyk Putin beklaget tragedien i Beslan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslan er tårenes by

På torsdag var det ett år siden verden tente lys for barna i gymsalen i Beslan. Da begynte sørgemarkeringen over katastrofen som tok livet av 331 mennesker, mange av dem barn, og skadet 700 gisler på Skole nummer 1.

Tilbake sitter familier uten barn, barn uten foreldre og barn som nesten ikke har klassekamerater igjen.

Fryktet ikke Putin

Trettenåringen Zaurbek var blant dem som døde i gymsalen. Tapet av sønnen har gjort Susanna Dudiyeva til leder av Beslans Mødrekomite, kvinnene som ofte kalles de frarøvede mødrene. I dag møtte Dudiyeva opp på president Vladimir Putins kontor.

- Jeg er ikke redd for å møte ham. Det er han som burde være redd, sa hun i går.

I morges ble kvinnene fløyet til Moskva. Etter møtet med Russlands sterke mann sa den vevre, men sterke kvinnen at møtet var vanskelig og tøft, men et viktig steg fremover for de sørgende.

Mødrekomiteen holder Putin personlig ansvarlig for at barna deres døde på skolen i Beslan. I to timer og 45 minutter fikk fire av mødrene snakke med presidenten og stille ham direkte spørsmål om det som skjedde. Dudiyeva, som for mange er blitt selve ansiktet på familienes blytunge tap i Beslan, sier at mange av spørsmålene var harde.

ET VANSKELIG MØTE: Putin møtte de sortkledte kvinnene på presidentkontoret i dag. Foto: SCANPIX
ET VANSKELIG MØTE: Putin møtte de sortkledte kvinnene på presidentkontoret i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er ikke et lett skritt å ta for oss, men det er et verdig steg å ta i minne om barna våre og et verdig steg i kampen for sannheten, sier hun.

Vil få frem sannheten

Putin sa til de fire kvinnene og fire andre Beslan-representanter at han «vil gjøre alt slik at sannheten blir kjent og at alle skal få vite sannheten».

- Det er vanskelig å begynne dette møtet. Følelsene deres kan bli forstått av alle mødre, alle fedre, alle normale mennesker. Jeg vet alt sammen, jeg har fått høre om problemene og bekymringene dere bærer på, sa presidenten da han åpnet møtet.

Undersøkelsene av gisseldramaet skal være grundig og komplett, ifølge løftene fra presidenten. Men mange tror at den offisielle granskingen har som mål å dekke til hva som egentlig skjedde fredag 3. september i fjor da 186 barn var blant ofrene. Putin sier at han har tro på at granskingen vil gi svar og at personer som kan ha hjulpet terroristene, skal straffes.

Vladimir Putin er selv tobarnsfar, og tragedien i Beslan har tydeligvis gått inn på ham. I møtet innrømmet han at Russland ikke klarer å beskytte sine innbyggere mot terrorisme. Han innrømmet samtidig at dette ikke er noen unnskyldning for at tragedien endte i et gigantisk blodbad.

- Det er sannheten. Og alle omstendigheter rundt denne hendelsen må bli grundig etterforsket. Det er dét vi prøver å gjøre, og vi vil nå det målet, akkurat det målet. Vi skal klare dette, sa han.