ARBEIDER PÅ ÅSTEDET: Politibetjent Ole Johan Røykenes og politioverbetjent Kristian Johansen arbeider ved huset der en død baby ble funnet i en Cubus-pose. Det forekommer at gravide kvinner ikke tør å kontakte helsevesenet, medgir nå kilder i helsevesenet. Foto: Tore Bergsaker/DAGBLADET
ARBEIDER PÅ ÅSTEDET: Politibetjent Ole Johan Røykenes og politioverbetjent Kristian Johansen arbeider ved huset der en død baby ble funnet i en Cubus-pose. Det forekommer at gravide kvinner ikke tør å kontakte helsevesenet, medgir nå kilder i helsevesenet. Foto: Tore Bergsaker/DAGBLADETVis mer

- Mødrene ønsker ikke kontakt med helsevesenet

Redde, gravide kvinner rømmer landet fremfor å kontakte lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet.no): I fjor fikk Krisesenteret i Stavanger kontakt med ei gravid kvinne fra Asia som ikke ønsket kontakt med helsevesenet, melder Stavanger Aftenblad.

- Veldig redde

Monica Velde Monsen, daglig leder ved krisesenteret, understreker at denne saken ikke har noe med funnet av den døde babyen på Våland fredag denne uka å gjøre.

- Vi opplever fra tid til annen at det kommer kvinner til oss som ikke ønsker kontakt med helsevesenet. De er kjemperedde og tror ikke at de har noen rettigheter, sier Monsen til Dagbladet.no.

- I enkelte tilfeller er de redde for å bli kastet ut av landet. Andre ganger er de redd for at de ikke lenger skal ha muligheten til å støtte familien i hjemlandet økonomisk, sier Monsen.

Vanskelige å hjelpe

Krisesentret sliter ofte med å gi disse kvinnene god hjelp.

- De har så lav tillit til myndighetene og samfunnet at det kan ta lang tid å bygge opp igjen. Vi greier det med noen, men ikke alle, sier Monsen.

Hun forteller at de opplever slike situasjoner en til to ganger i året.

De kvinnene som har henvendt seg til krisesenteret i Stavanger i slike saker har ifølge Monsen vært i 20-30-åra.

Østeuropeere

Albertine, Kirkens Bymisjons tiltak for kvinner i prostitusjon i Stavanger, bekrefter overfor Aftenbladet at de kjenner til at østeuropeiske kvinner har reist hjem da de oppdaget at de var gravide.

Politiet i Stavanger prøver å komme i kontakt med personer som har vært gravide i området, men sliter blant annet fordi opplysningene fra helsevesenet er underlagt taushetsplikt.

- Alle skal kunne føle seg trygge

Fylkeslege Pål Iden i Rogaland sier til Dagbladet at slike opplysninger i utgangspunktet bare gis til politiet hvis det kan forhindre skader eller ny alvorlig kriminalitet.

Ønsket om å oppklare en mulig kriminalsak er ikke en tilstrekkelig begrunnelse for å gi innsyn i data om alle gravide kvinner i for eksempel Stavanger-regionen.

- Alle skal kunne føle seg trygge på at de kan gå til helsevesenet uten at opplysninger om besøket havner hos politiet, sier Iden.

Politiet har varslet at de ønsker tilgang til registrene, men i går kveld hadde Iden ennå ikke fått noen henvendelse fra politiet.

ÅSTEDET: Her ble den døde babyen funnet. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
ÅSTEDET: Her ble den døde babyen funnet. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer