Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moen-saken bør granskes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Fritz Moen er død og fikk ikke føle lettelsen over endelig å bli renvasket for det siste av de to mordene han urettmessig ble dømt for. Men flere av dem som bidro til prosessen, er ennå i arbeid i rettsvesenet. Derfor reises det nå spørsmål om ikke frifinnelsesdommen i forrige uke bør få konsekvenser for noen av dem som bidro til at saken tok en så gal vending. En slik problemstilling er fremmed for rettsvesenet, og mange vil rygge tilbake for et så radikalt tiltak. Systemet fungerte jo i henhold til lov og prosessregler, det var summen av mange ulykkelige omstendigheter som ga det tragiske utfallet.

• I første omgang er det likevel viktigere å få kjensgjerninger på bordet enn å dømme noen for deres handlinger i en stor rettsprosess for et kvart århundre siden. Derfor er det kommet forslag om at det blir nedsatt et granskingsutvalg, slik man gjorde etter frifinnelsesdommen i Liland-saken. Det utvalget feltet en knusende dom over både politi og påtalemyndighet. Mange av de svakheter som ble påtalt, er imidlertid til stede også i Moen-saken. Det ble f eks åpenbart utført dårlig politiarbeid under etterforskningen.

• Men i tillegg er det kommet ny viten både om DNA og om hvilke problemer som oppstår under avhør av døve. Vi har heller ikke den samme tillit til sakkyndiges vurderinger som man hadde da saken mot Fritz Moen verserte for retten. Det er innsikter å få av dette også, selv om de konkrete framskrittene ikke sto til rådighet for rettsvesenet da saken pågikk. Derfor mener vi det vil være riktig at det nedsettes en kommisjon til å gjennomgå saken i full bredde slik at de som i dag har ansvar i rettsprosesser kan lære av det. Folk flest vil neppe slå seg til ro med noen uforpliktende unnskyldninger.

• Det var antakelig en kombinasjon av folkestemning og svikt i etterforskning og prosessgjennomføring som førte Moen-saken på villspor. Mediene har også medskyld fordi vi ikke stiller de riktige og kritiske spørsmålene, men altfor ofte kritikkløst følger de spor som allerede ligger der. Vi bør nok se hele bildet av Moen-saken i dette perspektivet før vi krever noen av de ansvarliges hoder på et fat.