Moen-saken påkjæres til Høyesterett

Lagmannsrettens avgjørelse om å nekte å gjenoppta drapssakene mot Fritz Moen blir påkjært til Høyesterett. Moen er dømt og har sonet for to drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hålogaland lagmannsrett slo tirsdag fast at Moens drapsdommer fra 1978 og 1981 ikke skal gjenopptas.

- Vi påkjærer avgjørelsen til Høyesterett, sier en av Moens to advokater, Jan F. Glent, til NTB.

Han mener bevisene i begge sakene taler mot at Moen er skyldig.

- Vi er skuffet. Det er det ingen tvil om, sier Glent som hadde håpet og trodd at Hålogaland lagmannsrett skulle beslutte en ny gjennomgang av de over 20 år gamle sakene.

Moen ble dømt i 1978 og 1981 for voldtekt og drap på to unge kvinner i Trondheim. Sigrid Heggheim ble drept i 1976 og Torunn Finstad i 1977.

21 års fengsel

Torunn-saken kom for retten i 1978 og Moen dømt til 16 års fengsel. For drapet på Sigrid ble han tre år senere dømt til ytterligere fem års fengsel.

Høyesterettsadvokat Olav Hestenes forsvarte Moen i 1981, og kalte Sigrid-dommen et justismord blant annet fordi det forelå sædfunn som ikke stammet fra Moen.

- Lagmannen den gangen konstruerte en historie der kvinnen skal ha hatt frivillig samleie med en ukjent person tidligere på dagen, for så senere å bli drept av Moen. Dette holder ikke, sier Glent som tidlig tirsdag kveld ikke hadde fått formidlet resultatet til sin klient.

Moen er sterkt funksjonshemmet og har bodd hele sitt liv på institusjon. Blant annet er han nesten døv, og avhengig av døvetolker. Psykiatere har dessuten for få år siden konkludert med at han er psykotisk.

Privatetterforsker Tore Sandberg er blant dem som har kjempet for gjenopptakelse av sakene. Sandberg mener at Moen ble presset til å tilstå av politiet.

Sandberg sier til NRK at Hålogaland lagmannsretts kjennelse er ubegripelig.

- Vi er dypt uenige og vil gå gjennom kjennelsen i detalj. Rettens vurdering av sædbeviset opphever nærmest tyngdekraften, sier han.

Tilfreds

- Jeg er tilfreds med at påtalemyndighetens syn har vunnet fram, sier førstestatsadvokat Jan Henrik Dahle ved Trondheim statsadvokatembeter som førte aktoratet i retten.

Dahle vil ikke svare på om han utelukker at Moen er utsatt for et justismord.

- Min oppgave har vært å mene noe om saken bør gjenopptas eller ikke, sier han.

Dahle sier at det ikke er framkommet relevante nye bevis i saken, og at det heller ikke foreligger særlige grunner som taler for gjenopptakelse.

- Moen har fått begge sine saker grundig gjennomgått i Frostating lagmannsrett, sier Dahle.

(NTB)