OPTIMISTISK: Erik Solheim sier han ser gode tendenser i Somalia, der han nå oppholder seg. Foto: Anne Vinding / Scanpix
OPTIMISTISK: Erik Solheim sier han ser gode tendenser i Somalia, der han nå oppholder seg. Foto: Anne Vinding / ScanpixVis mer

- Mogadishu er en by der det går framover

Erik Solheim optimistisk etter besøk i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solheim besøkte fredag Somalias hovedstad og fikk med egne øyne se og høre om forholdene i byen, som i 20 år har vært herjet av borgerkrig og anarki.

- Mogadishu er en by der det går framover. Al-Shabaab-militsen har trukket seg ut, og myndighetene er i ferd med å få kontroll over byen, sier Solheim til NTB.

Han forteller at grunnleggende behov som tilgang til rent vann er i ferd med å bli dekket, samtidig som det ryddes søppel i gatene.

- Men det er fortsatt en lang vei fram til velstand og jobb, påpeker han.

Doblet bistand Tørke- og sultkatastrofen har de siste månedene ført titusenvis av mennesker på flukt inn til byen, der de håper å få utdelt mat. Men også for flyktningene har situasjonen blitt bedre.

- Sultkatastrofen i Somalia er fortsatt svært alvorlig. Men nå kommer det færre flyktninger til Mogadishu. Det skyldes både at nødhjelpen kommer fram andre steder i Somalia, og at al-Shabaab har forlatt flere av de rammede områdene, forklarer Solheim.

Norge doblet nylig sitt bidrag til nødhjelp i Somalia, fra 300 til 600 millioner kroner. Pengene går til veletablerte organisasjoner som driver bistandsarbeid i landet, som Røde Kors og Flyktninghjelpen.

- Det er viktig at pengene gis til organisasjoner som har god styring på hjelpearbeidet. Her er både krigsherrer og banditter som prøver å spise av lasset, derfor må organisasjonene ha god kontroll.

Må skape trygghet Etter besøket i Mogadishu reiste Solheim til Nairobi i Kenya, der han skulle møte Somalias president og statsminister for å diskutere politiske løsninger for Somalia.

- Sultkatastrofen i landet skyldes ikke først og fremst tørken, men krig og mangel på politisk styring. Det viktigste for landets regjering er å skape trygghet og sikkerhet for befolkningen, sier Solheim.

Norge gir ikke direkte økonomisk støtte til Somalia, til det er myndighetenes kontroll i landet for liten, påpeker statsråden.

- Derimot er vi aktive i det internasjonale arbeidet med å støtte myndighetene.

(NTB)

ØDELAGT: Mogadishu er et vrak etter årevis med krig. Foto: Reuters/Feisal Omar/Scanpix
ØDELAGT: Mogadishu er et vrak etter årevis med krig. Foto: Reuters/Feisal Omar/Scanpix Vis mer