Mohamed (31) kan ha blitt drept på utested

Mens han var på fengselsperm kan den tidligere drapsdømte Quang Minh Pham (34) ha tatt livet av Mohamed Ahssain, mener politiet. Fire menn arrestert og siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den døde personen som ble funnet i bilen til drapsdømte Quang Minh Pham i går, er Mohammed Ahssain (31), bekreftet politiet i ettermiddag.

Pham ble umiddelbart siktet for drapet, men alt tyder nå på at flere personer er involvert.

Etter at Pham ble pågrepet har tre andre menn, på 37, 31 og 26 år, blitt arrestert på forskjellige adresser i Oslo. De tre er siktet for medvirkning til forsettelig drap, opplyste politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt på en pressekonferanse i ettermiddag.

Etter det Dagbladet.no erfarer er en svensk mann og to norskpakistere de tre siste siktede. Minst én av disse mennene er ifølge Dagbladet.nos kilder tidligere straffedømt for alvorlige forbrytelser. Flere av de siktede har i likhet med den drepte tilknytning til utelivsbransjen i hovedstaden.

Pham, som ble tatt med liket av Ahssain i bilen, sonet en dom for et drap fra 1998.

- Kan ha blitt drept onsdag

Norskmarokkaneren er et kjent fjes i hovedstaden, og var involvert i driften av minst to utesteder, Kamikaze og Mosquito.

Han ble meldt savnet til politiet  fredag 2. mars klokka 16. Men 31-åringen har vært forsvunnet i to dager før det skjedde, og er ikke blitt sett siden onsdag 28. februar rundt klokka 20.20.

MULIG ÅSTED: Krimteknere fra politiet finkjemmer nå utestedet Kamikaze i Christian IVs gate i Oslo sentrum for spor. Foto: HARALD S: KLUNGTVEIT
MULIG ÅSTED: Krimteknere fra politiet finkjemmer nå utestedet Kamikaze i Christian IVs gate i Oslo sentrum for spor. Foto: HARALD S: KLUNGTVEIT Vis mer

Ahssain kan ha blitt drept allerede samme kveld.

- Han (Quang Minh Pham, red.anm) hadde også en kort permisjon onsdag, og var ute av fengselet en liten tur. Da kan han ha gjort en del av disse tingene, sier Abrahamsen til Dagbladet.no.

Politiet gjennomførte etter likfunnet razzia mot to utesteder i Oslo, «Kamikaze» og «Club 112», og i minst en privat bolig. Politiet antyder at Ahssain kan ha blitt drept på ett av de to utestedene.

- Det er tre steder vi nå har sikret og undersøker nærmere. Vi har antydninger om at det (drapet) skal ha skjedd på et utested, men vi er ennå ikke sikre på hvor ugjerningen har blitt begått, sier Abrahamsen.

Mulig konflikt om salg

Dagbladet.no kjenner til at Kamikaza nettopp ble solgt, etter en turbulent tid med flere utskiftninger i bedriften. Overdragelsen skal ha vært fullført, men politiet etterforsker nå om det brutale drapet kan ha sammenheng med salget.

- Vi kjenner til dette forholdet, og undersøker det nærmere sammen med andre opplysninger vi har fått, bekrefter politioverbetjenten, som i dag ikke vil spekulere i mulige motiver.

Da Dagbladet.no i dag var ved Kamikaze jobbet krimteknikere ennå på stedet med å sikre spor, og har blant annet beslaglagt nøkler til forskjellige adresser. 

Mohamed (31) kan ha blitt drept på utested

- Drept med rå maktbruk

Det er foreløpig ikke kjent hvordan Ahssain ble drept. Ryktene i avdødes omgangskrets gikk tidligere i dag ut på at han skal ha blitt skutt, men det antyder politiet at ikke er riktig.

- Den foreløpige obduksjonen tyder på at han ble tatt av dage med rå makt, sier Abrahamsen.

Politiet går i dag også langt i å si at enda flere personer kan ha vært involvert i den svært spesielle saken.- Dette er en relativt omfattende sak, og det er satt i gang massiv etterforskning med store politistyrker på jobb, sier politioverbetjenten.

Fikk pris av Erna Solberg

Avdøde Ahssain er tidligere ungdomssekretær i LO.

Han har jobbet med vanskeligstilte ungdommer i Oslo og markerte seg i arbeid mot vold. Blant annet startet den unge mannen en ungdomspatruljegruppe i samarbeid med politiet på Stovner, og  bygde opp dansegrupper på ulike ungdomsklubber. 

 Det ledet fram til at han i 2001 fikk Ildsjel-prisen av Erna Solberg.

«Juryen har lagt vekt på at kandidaten har vist et mangeårig sterkt engasjement med konkret og positiv jobbing overfor ungdom i et lokalsamfunn som trenger gode tilbud og forbilder», het det i statsrådens uttalelse den gang. 

Ahssain er også kjent gjennom TVNorge-programmet Muldvarpen, der han var deltaker.

Etterlyser tips om biler

Politiet ønsker nå tips om to biler som kan ha vært i bruk av de siktede i forbindelse med drapet.

Quang Minh Pham ble pågrepet i en grå volvo han hadde leid fra Hertz mens han fortsatt var i fengsel. Det var der liket ble funnet, etter at politiet ble varslet av familie han hadde fortalt om den døde mannene.

Onsdag skal imidlertid Pham ha brukt en grønn BMW (se bilde).

- Vi er svært interessert i observasjoner av begge disse bilene de aktuelle dagene, sier Abrahamsen.

<B>RAZZIA:</B> Også Club 112 i Kirkegata er ransaket og stengt av politiet.
<B>INVOLVERT:</B> Den drepte skal ha vært knyttet til driften også i Mosquito i Pilestredet. Politiet foretar undersøkelser også her.
<B>FRAKTET LIK I BILEN:</B> I denne volvoen ble den tidligere drapsdømte Quang Minh Pham arrestert på E18 med liket av Ahssain fredag.
<B>ETTERLYSER TIPS:</B> Denne bilen skal Pham ha bruk da han var ute på en kort perm fra fengselet sist onsdag.
<B>DREPT</B>: Mohammed Ahssain var en kjent mann i utelivsbransjen i Oslo.