Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mohamed Mursi er død

Ifølge egyptisk TV kollapset Egypts tidligere president under et rettsmøte.

DØD: Mohammed Mursi, Egypts første folkevalgte president, er død. 67-åringen rakk ett år som president i det konfliktfylte landet. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egypts tidligere president, Mohamed Mursi, har omkommet, melder egyptisk TV.

Den tidligere presidenten skal ha kollapset under et rettsmøte. Ifølge NTB døde Mursi kort tid etterpå på et sykehus i Kairo. Det opplyser kilder i rettsvesenet og sikkerhetsapparatet.

- Han snakket foran dommerne i 20 minutter før han ble veldig oppjaget og besvimte. Han ble kjørt til sykehus i full fart der han seinere døde, sier en rettskilde, ifølge NTB.

Selve dødsårsaken er ikke kjent. Mursi ble 67 år gammel.

Ifølge Mursis advokat, Abdel-Menem Abdel-Maqsood, skal eks-presidentens helse ha vært dårlig i fengsel.

- Vi hadde lagt inn flere forespørsler om behandling, noen ble akseptert og andre ikke, sier han til Reuters.

Militærkupp

Det var 3. juli 2013 at Mursi ble utsatt for et militærkupp ledet av Abdel-Fattah al-Sisi. Mursi, som var landets folkevalgte president, og titusenvis av andre fra «Det muslimske brorskapet» ble satt i fengsel.

Mindre enn ett år etter at Mursi ble president, brøt det ut nye massedemonstrasjoner, denne gangen i protest mot at Mursi førte landet i det mange mente var islamistisk retning.

Abdel-Fattah al-Sisi har ledet landet siden 2014.

Mursi ble Egypts første demokratisk valgte president 30. juni 2012, etter at diktatoren Hosni Mubarak ble styrtet etter den arabiske vår.

al-Sisi var da landets forsvarsminister og hærsjef.

BLE AVSATT: Mursi ble i 2015 dømt til døden, men dommen ble seinere forkastet. Han ble avsatt som president i 2013. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
BLE AVSATT: Mursi ble i 2015 dømt til døden, men dommen ble seinere forkastet. Han ble avsatt som president i 2013. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters Vis mer

Dødsdom ble forkastet

I mai 2015 ble Mursi dømt til døden av en egyptisk domstol, for å ha planlagt en masserømming fra et fengsel som skjedde under landets revolusjon i januar 2011. Denne dommen ble seinere forkastet.

Dødsdommen kom etter at den tidligere presidenten først ble dømt til 20 års fengsel for å ha oppfordret til drap på demonstranter i 2012.

En dom han sonet fram til i dag, ifølge Reuters.

Den gangen ble ti personer drept utenfor presidentpalasset.

Mursi møtte mandag i retten for anklager om spionasje på grunn av kontakt med den palenstinske islamistgruppa Hamas, skriver Reuters. Det var her den tidligere presidenten besvimte og seinere døde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!