- Mohammed ble brent levende

Obuksjonsrapporten er rystende etter hevndrapet i Jerusalem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at 16 år gamle Mohammed Abu Khudair ble brent levende, opplyser den palestinske statsadvokaten.

Den palestinske 16-åringen fra Øst-Jerusalem ble funnet brent i skogkanten utenfor Jerusalem onsdag. Bare noen timer tidligere ble han kidnappet fra nabolaget. Mange tror drapet er en blind hevnaksjon for kidnappingen og drapet på tre unge israelske jøder som ble funnet mandag.

Rystende rapport Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som siterer det palestinske nyhetsbyrået Wafa, er den foreløpige obduksjonsrapporten etter drapet på 16-åringen klar.

- Den direkte dødsårsaken var brannskader forårsaket av flammene, og komplikasjoner knyttet til dette, sier statsadvokat Mohammed Al-A'wewy.

Det skal ha blitt funnet sotpartikler i den unge guttens luftveier som betyr at han fremdeles pustet da han ble brent. Brannskadene skal ha dekket 90 prosent av kroppen. Hodet skal ha vært påført et kutt. Det er tatt flere vevs- og væskeprøver som skal analyseres før den utvidede obduksjonsrapporten er klar.

I går ble liket av 16-åringen svøpt i et palestinsk flagg og gitt tilbake til familien etter obduksjonen. Flere tusen fulgte gravferden mens det ble ropt «Intifada, intifada».

Det utartet til steinkasting og de største urolighetene man har opplevd i Jerusalem på flere år. Politiet møtte uroen med tåregass, knallgranater og gummikuler.

Israelske myndigheter sier at det fortsatt er uklart hva som har skjedd, men mange antar at gutten trolig ble drept i et hevnangrep etter at tre unge israelere ble kidnappet og drept forrige måned.

Kraftige sammenstøt Torsdag morgen meldte BBC at egyptiske tjenestemenn har meglet fram en våpenhvile på Gazastripen, men det er ikke kjent når den eventuelt skal kunngjøres. I mellomtiden fryktes det nye sammenstøt mellom israelere og palestinere i etterkant av Khudairs begravelse.

Fredag satte israelsk politi inn ekstra sikkerhetsstyrker for å opprettholde ro og orden i Jerusalem. De la også begrensninger for hvem som fikk oppholde seg i Al Aqsa-moskeen, som er det største muslimske samlingspunktet i byen.

Mange ønsket å være til stede under fredagens begravelse, men selv den dreptes familie har fått strenge restriksjoner på oppmøtet.

Likevel samlet flere tusen sørgende seg til begravelsen etter den første fredagsbønnen i fastemåneden ramadan.

Brende reagerer Torsdag ble i alt 34 raketter avfyrt fra Gazastripen mot det sørlige Israel, ifølge det israelske militæret. Israelske styrker har også gjennomført en rekke luftangrep mot den palestinske enklaven.

- Vi ser fram mot en nedtrapping av situasjonen, ikke en opptrapping, men vi må være forberedt, sier Peter Lerner, talsmann for det israelske forsvaret, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Navi Pillay, FNs høykommissær for menneskerettigheter, er en av mange som har fordømt voldsbruken fra begge hold. Fredag sluttet også utenriksminister Børge Brende seg til oppfordringen om en våpenhvile.

- De siste dagers hendelser viser med all tydelighet hvor raskt den spente situasjonen kan komme ut av kontroll. Jeg maner til besinnelse både på israelsk og palestinsk side, sier Brende i en uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer