Mohammed-brevet Norge ikke skulle se

UD ber sine ambassader beklage Mohammed-bildene. Men ikke snakke høyt om det til norsk presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Norges ambassader i Midtøsten har fått e-post fra Utenriksdepartementet om hva de bør mene om de danske Mohammed-tegningene som også har fått spalteplass i norske medier.

Aftenposten har fått tilgang på e-posten. «Det sendes foreløpig ikke ut noen pressemelding her, det vil virke dumt i forhold til norske medier og vil kunne blåse saken opp her hjemme», skriver UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten, og gir følgende instruksjon som ambassadene kan følge hvis de blir spurt om tegningene:

«Jeg beklager at trykkingen av karikaturtegningene av Profeten Mohammad i det norske bladet Magazinet har skapt uro i muslimske miljøer.

Jeg har stor forståelse for at disse oppleves som støtende for muslimer verden over. Islam utgjør en åndelig forankring for en stor del av verdens befolkning. Deres tro har krav på vår respekt.

Karikaturtegningene i det kristne bladet Magazinet er ikke konstruktive for å bygge den nødvendige bro mellom mennesker med ulik religiøs tro og etnisk bakgrunn. De bidrar snarere til å skape mistillit og unødig konflikt.

La meg gjøre det helt klart at den norske regjering fordømmer enhver handling eller uttalelse som uttrykker forakt for mennesker på bakgrunn av deres religion eller etnisitet.

Norge har alltid sluttet opp om FNs arbeid mot religiøs intoleranse og rasisme, og finner dette arbeidet svært viktig for å forebygge mistillit og konflikter mellom mennesker. Toleranse, gjensidig respekt og dialog er grunnverdier i det norske samfunn så vel som i vår utenrikspolitikk.

Ytringsfriheten er en bærebjelke i det norske samfunn. Dette innebærer toleranse også for meninger som ikke alle kan slutte seg til. Samtidig setter vår lovgivning og internasjonale forpliktelser grenser mot hets eller hatefulle ytringer.»

TEGNEBRÅK: Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer har skapt enorm furore i den muslimske verden. I følge Islam er det forbudt å portrettere profeten. Nå har UD sendt instrukser på hvordan ambassadene skal svare på kritikken. Faksimile: Jyllands-Posten og Magazinet
TEGNEBRÅK: Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer har skapt enorm furore i den muslimske verden. I følge Islam er det forbudt å portrettere profeten. Nå har UD sendt instrukser på hvordan ambassadene skal svare på kritikken. Faksimile: Jyllands-Posten og Magazinet Vis mer

Allerede i bruk

UDs blankosvar er allerede i bruk. Til det arabiske nyhetsbyrået Petra brukte ambassadør Sverre Stub i Jordan de samme setningene for å tone ned saken da han ble konfrontert med den i mandag. Men norsk ytringsfrihet ble han ikke sitert på.

Derimot skal han ha hyllet jordans Kong Abdullah II for hans innsats for å vise Islams sanne ansikt basert på toleranse og moderasjon.

Skaper strid

Brevet til ambassadene vekker reaksjoner på Stortinget. Både KrF og Frp mener UD toner ned ytringsfriheten i brevet og legger vekk norske verdier og toleranse.

- Jeg synes at disse talepunktene er svært unyanserte. Jeg synes at en norsk regjering burde starte med ytringsfriheten. Punktet om ytringsfriheten svekkes i siste setning, og den kan leses slik at disse karikaturene er \'hets eller hatefulle ytringer\', sier KrFs utenrikspolitiske talsmann Jon Lilletun til Aftenposten.

Carl I. Hagen mener regjeringen er feig, og heller skulle vist en radikal og klar holdning lik den Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen har vist i debatten som raser i nabolandet.

Het debatt

Den danske avisa Jyllands-Posten skapte internasjonalt rabalder da den fredag 30. september i fjor trykket 12 karikaturtegninger av profeten Mohammed under tittelen «Mohammeds mange ansikter».

Etter at Dagbladet.no omtalte bråket tegningene har ført til i Danmark, bestemte det kristne norske bladet Magazinet å trykke de omtalte bildene for å få en debatt om ytringsfrihet også i Norge.

Kristenbladets stunt førte til umiddelbare reaksjoner, der blant annet Kirkens nødhjelp fordømte det de mente var en unødig provokasjon, og muslimske lerde truet med en internasjonal boikott av Norge og Danmark.

Senest i dag har boikottruslene tatt en ny vending, etter at en rekke danske eksportselskaper ble listet opp på Saudi-Arabisk fjernsyn der både landets religiøse og politiske ledere oppfordrer til boikott, skriver Jyllands-Posten.

Magazinets redaktør fikk også drapstrusler rettet mot seg, slik flere av avistegnerne i Jyllands-Posten fikk da de originale tegningene ble trykket i fjor.

Forsvarer brevet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at han med ambassadebrevet nå toner ned ytringsfriheten.

- Jeg gjentar at ytringsfriheten er en bærebjelke. Men nettopp derfor krever den i vår tid og samfunn en fintfølenhet for etniske og religiøse verdier som betyr mye for mennesker, svarer Støre til Aftenposten.

Ønsket ikke ny debatt

UDs pressetalskvinne Anne Lene Dal Sandstrøm har følgende forklaring til hvorfor brevet til ambassadene vil virke dumt i forhold til norske medier;

- Vi så ikke noe behov for å sørge for en ny debatt i Norge om denne saken. Saken var alt kommentert av utenriksministeren og kommunalministeren. Å trekke saken frem igjen ved å sende ut en pressemelding, ville vi skape et inntrykk av at dette er en stor debatt i Norge, sier hun til Dagbladet.no.

Sandstrøm sier bildene har skapt et spesielt stort press på utenriksstasjonene i Saudi-Arabia og Iran. Politiske ledere i disse landene og Egypt skal også ha vært i direkte kontakt med Utenriksdepartementet og regjeringen i forbindelse med saken.

FORSVARER NORGE: Ambassadør Sverre Stub i Amman har allerede benyttet seg av frasene fra brevet. Samtidig bagateliserer han kristenavisa Magazinets størrelse og innflytelse i det norske samfunn.
TONER NED: Utenriksminister Jonas Gahr Støre får kritikk på stortinget for å tone ned ytringsfriheten i sitt instruksbrev til ambassadene. Og brevet skulle ikke omtales i Norge for å hindre at «saken blåses opp».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer