FAMILIEØKONOMI: Trond Mohn kan smile over nok et stort utbytte fra familieselskapet Wimoh AS. Foto: Helge Hansen/Dagbladet
FAMILIEØKONOMI: Trond Mohn kan smile over nok et stort utbytte fra familieselskapet Wimoh AS. Foto: Helge Hansen/DagbladetVis mer

Mohn-familien tar ut ekstraordinært utbytte i milliardklassen

Uovernstemmelser ble lagt til side da Mohn-familiens selskap avholdt ekstraordinær generalforsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I fjor kunne Frederik Wilhelm Mohn glede seg over et utbytte på 644 millioner kroner fra familieselskapet Wimoh AS, etter et overskudd i 2012 på knapt 1,4 milliarder kroner.

Familieoverhodet, Trond Mohn, fikk 956 millioner kroner av det samlede utbytte på 2 milliarder kroner og tante Marit Mohn fikk 400 millioner kroner, skriver Finansavisen i dag.

Nå er 2013-regnskapet for Wimoh AS klart, og dette viser nok en gang at Frank Mohn var en eventyrlig pengemaskin. Resultat etter skatt i morselskapet Wimoh AS var på drøye to milliarder kroner.

Det ble imidlertid ikke avsatt noe til utbytte i regnskapet.

13 milliarder inn på konto
Men det var ikke mangel på penger i kassa. Pengebingen i Bergen fløt nærmest over av cash - og det skulle bli mer.

7. april meldte Mohn-familien at det hadde solgt Frank Mohn AS til svenske Alfa Laval for 13 milliarder kroner.

Det kunne vært en god nyhet, men kom tilsynelatende overraskende på Frederik Wilhelm Mohn, som eier 32,2 prosent av Wimoh.

Sønnen gikk til frontalangrep på sin far og fulgte også opp med å varsle rettslige skritt for å få stoppet salget, uten at Finansavisen har funnet spor av det. Og 22. mai var kjøpet sluttført.

Da Trond Mohn den 23. mai ble spurt av DN hva som vil skje med familieformuen, svarte han at den skulle forvaltes klokt. Og det var ingen planer om at midlene skulle tas ut som utbytte.

- De ligger nok passivt i overskuelig fremtid, sa Mohn da.

Stort ekstraordinært utbytte
Nå viser det seg imidlertid at det under en måned senere ble avholdt ekstraordinær generalforsamling i Wimoh AS.

Der ble det besluttet å utbetale et ekstraordinært utbytte på 1,3 milliarder kroner, opplyser advokat Dag Steinfeldt til Hegnar.no.

Til stede på den ekstraordinære generalforsamlingen var Trond Mohn, Marit Mohn og advokat Dag Steinfeldt, som representerer Frederik Wilhelm Mohn.

Steinfeldt sier til Hegnar.no at den ekstraordinære generalforsamlingen ble avholdt i en profesjonell og hyggelig tone og at utbyttet ble utbetalt to dager senere - den 18. juni.

Det betyr at Trond Mohn fikk 621 millioner kroner, at Marit Mohn fikk 260 millioner kroner og at Fredrik Wilhelm Mohn fikk knapt 419 millioner kroner i utbytte.

Flere nyheter Potensielle tap fra eiendomsbransjen har økt
Renselsen i Vatikan-banken har kostet kirken dyrt
Stig Myrseth ber investorer våkne opp