Mohsen Rezai trekker påstand om valgfusk

Mens motkandidat sammenligner Ahmadinejad med Taliban.

AVGIR SIN STEMME: Men nå har Mohsen Rezai trukket sin klage på valgresultatet. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/Scanpix
AVGIR SIN STEMME: Men nå har Mohsen Rezai trukket sin klage på valgresultatet. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mohsen Rezai, den ene av kandidatene som protesterte etter det omstridte presidentvalget i Iran, har trukket tilbake sin klage. Det melder den iranske TV-stasjonen Press TV.

Mohsen Rezai, som fikk 1,73 prosent av stemmene, skriver dette i et brev til Vokterrådet.

I brevet skriver han ifølge NTB at landet står midt i en «en svært følsom og avgjørende politisk, sosial og sikkerhetsmessig periode, som er viktigere enn valget»

Sammenligner Ahmadinejad med Taliban
Samtidig går en annen opposisjonskandidat, Mehdi Karroubi, hardt ut mot sin president, som han mener bruker Taliban-metoder i kampen for å beholde presidentstolen.

- Angrepene og drapene på uskyldige var utført av sivilkledte sikkerhetsstyrker, og ikke motdemonstranter slik de vil vi skal tro, skriver Karroubi ifølge CNN i et åpent brev publisert på sin hjemmeside.

- De som støtter Ahmadinejad i dag, er tilhengere av fanatisme og Taliban-aktig islam, heter det fra Karroubi, som fikk under én prosent av stemmene ved valget.

VOLD: En mann får førstehjelp på gata i Teheran. Foto: REUTERS via Your View/Scanpix
VOLD: En mann får førstehjelp på gata i Teheran. Foto: REUTERS via Your View/Scanpix Vis mer

Ahmadinejad fikk drøyt 62 prosent, mens Mir-Hossein Moussavi inkasserte snaut 34 prosent av stemmene.

Sto bak klage

Mohsen Rezai har en fortid som leder i Revolusjonsgarden, og sto bak klagen som førte til at det samme Vokterrådet offentliggjorde at det i 50 iranske byer hadde blitt avgitt stemme fra flere enn 100 prosent av befolkningen.

I går, dagen etter denne meldingen kom, snudde rådet, og avviste at det skulle ha vært uregelmessigheter ved valget

- De fleste uregelmessighetene som ble rapportert, ble meldt før valget startet, sa rådets talsmann Abbas Ali Kadkhodaei ifølge Press TV - samme mann som dagen før bekreftet meldingen om uregelmessigheter.

Protester og vold

DRAMA: Valget, som sto mellom fra venstre Mahmoud Ahmadinejad, Mir Hossein Mousavi, Mehdi Karroubi og Mohsen Rezai. Foto: AFP PHOTO/DSK/Scanpix
DRAMA: Valget, som sto mellom fra venstre Mahmoud Ahmadinejad, Mir Hossein Mousavi, Mehdi Karroubi og Mohsen Rezai. Foto: AFP PHOTO/DSK/Scanpix Vis mer

Iran har opplevd omfattende uro og demonstrasjoner etter valget 12. juni, der president Mahmoud Ahmadinejad ble utpekt som vinner.

Et titalls mennesker har blitt drept og flere hundre skadd, etter at politi og paramilitære gikk kraftig til verks mot de mange demonstrantene som fylte Teherans gater.

Myndighetene har også kastet ut flere vestlige journalister.

Tidligere statsminister Mir Hossein Mousavi hevder å ha blitt snytt for valgseieren. Rezai var også dypt uenig i valgresultatet, men har nå altså trukket sin klage.

GRØNT FLAGG: Demonstrantene i Teheran vil ha en ny avstemning. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/Scanpix
GRØNT FLAGG: Demonstrantene i Teheran vil ha en ny avstemning. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/Scanpix Vis mer