Mohyeldeen Mohammad pågrepet etter video på Youtube

Siktet for trusler, ifølge PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i dag pågrepet en person i forbindelse med det de kaller «Youtube-videoen med truende innhold». Personen er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 99 - trusler, melder PST på Twitter.

Videoen det siktes til, er jihadistvideoen som ble postet på sosiale medier tirsdag for to uker siden. Den kan oppfattes som en trussel mot Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon.

Pågrepet i Larvik - Vi kan bekrefte at PST har pågrepet en mann som er siktet for trusler mot myndighetspersoner. Vi mener siktede kan knyttes til den mye omtalte Youtube-videoen, opplyser informasjonsrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Advokat John Christian Elden opplyser at det er den mye omtalte Larviks-mannen Mohyeldeen Mohammad (26) som er pågrepet i dag.

- Han ble pågrepet hjemme i Larvik og er kjørt til Oslo, han skal avhøres her, sier Elden til Dagbladet.

I avhør 26-åringen sitter i ettermiddag i avhør, og PST vil foreløpig ikke gå ut med hvordan han knyttes til de påståtte truslene.

- Han er siktet etter straffelovens § 99, det er alt vi kan si nå, sier Alsén i PST.

- Han nekter skyld og mener det er et paradoks at sikkerhetspolitiet pågriper ham for hans rolle i en demonstrasjon som Oslo-politiet beskyttet, sier Elden.

Elden sikter til demonstrasjonen organisasjonen Muslimer mot okkupasjon holdt foran Stortinget fredag for snart to uker siden, med krav om norsk militær tilbaketrekning fra Afghanistan.

Jihadistvideoen ble postet på Youtube, med lenke fra demonstrasjonens Facebook-side, den foregående tirsdagen. PST iverksatte terroretterforskning samme dag, men politiet så ingen grunn til å stoppe demonstrasjonen, som ble avholdt i henhold til planen.

KJENT FJES: Larviks-mannen Mohyeldeen Mohammad (26) er en av frontskikkelsene i den norske jihadistbevegelsen. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
KJENT FJES: Larviks-mannen Mohyeldeen Mohammad (26) er en av frontskikkelsene i den norske jihadistbevegelsen. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer

Fra før av er en 21-årig Skiens-mann varetektsfengslet i forbindelse med videoen. Også han er siktet for trusler, samt oppfordring til terror.

Utbredt sjanger Den aktuelle jihadistvideoen føyer seg inn i en utbredt sjanger på sosiale medier, der religiøs sang og tekst framføres som akkompagnement til stillbilder. Det som gjør denne videoen spesiell, er at den er rettet mot norske myndighetspersoner, samt tekstet på norsk.

Videoen skapte stor oppmerksomhet rundt demonstrasjonen, som likevel hadde et svært beskjedent oppmøte. Blant de frammøtte var nå pågrepne Mohyeldeen Mohammad og tidligere terrortiltalte Arfan Bhatti (31), som holdt en appell:

- Dette er ikke en trussel, men en advarsel til deres eget beste, sa han, etter å ha advart nordmenn om at sikkerheten er truet dersom ikke Norge trekker Isaf-styrkene ut av Afghanistan.

Dagbladet følger saken.