Mois velregisserte valgkupp

Nairobi (NTB-Ane Haavardsdatter Lunde): Valget i Kenya er godt regissert av mannen som har sittet med alle trådene de siste 19 årene og som trolig nok en gang vil sikre seg fem nye år i presidentstolen: Daniel arap Moi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var gode nyheter for demokratiforkjemperne i Kenya da det for en snau måned siden ble kjent at partiet Safina var godkjent av myndighetene og kunne delta i valgkampen. Safina ledes av to av landets mest populære figurer, og ansees som et av regjeringspartiet Kanus største utfordrere.

Like etter kom nyheten om at fengselsdommen mot norskkenyaneren Koigi wa Wamwere var satt til side og at han også kunne stille som presidentkandidat.

Likevel jublet ikke demokratiforkjemperne i Kenya, for de visste at dette var nok et trekk i Mois regi. Målet var å splitte opposisjonen ytterligere så han selv skal få mindre problemer med å skaffe seg de nødvendige prosentene når kenyanerne går til urnene 29. desember, i landets andre flerpartivalg.

Etnisk uenighet

Moi trenger ikke et kvalifisert flertall av stemmene (50 prosent), han trenger bare flest stemmer. Opposisjonen regnes for å ha kontroll i rundt 65 prosent av landet. Hadde de villet stemme på hverandre over etniske og geografiske skillelinjer, kunne de kanskje ha vippet Moi av pinnen.

Men Moi trenger minst 25 prosent av stemmene i fem av landets åtte provinser, og de mest optimistiske observatørene, tror dette kan være muligheten for et regimeskifte i Kenya. Hvis for eksempel presidentkandidat Charity Ngilu vinner sin Eastern Provins, kan Moi få problemer med å vinne fem provinser.

Selv om Mois viktigste motstandere er splittet, kan hver av dem mobilisere sterk støtte fra sine etniske grupper. Moi selv burde i teorien tape, siden han kommer fra den lille etnisk gruppen, kalenjin, og dermed ikke har noen naturlig etnisk maktbase. Alle de tre store kenyanske gruppene, kikuyu, luo og luhya er motstandere.

Det var bare såvidt Moi klarte å vippe prosentene på sin side i 1992, og hvis opposisjonen gikk sammen, ville man i det minste kunne oppnå en ny valgomgang, mener observatører.

Trangt om plassen

Totalt 14 presidentkandidater skal forsøke å ta plassen fra Moi. Dette er dobbelt så mange kandidater som ved forrige valg i 1992. Mange regner Kenyas første kvinnelige kandidat, Charity Ngilu (SDP), for å være den 73-årige presidentens viktigste utfordrer. Andre er Mwai Kibaki (DP), Michael Wamalwa Kijana (Ford-Kenya), Raila Odinga (NDK). Enkelte observatører mener Koigi wa Wamwere, som stiller for det lille partiet Kenda er Mois sterkeste konkurrent, mens andre ikke levner ham noen sjanser.

Reformer

For første gang har Moi tillatt representanter for opposisjonen å delta i kommisjonen. Dette er en av fire viktige reformer Moi har gjennomført i løpet av høsten. De tre andre er å garantere opposisjonen tilgang i media under valgkampen, forsamlingsfrihet uten polititillatelse samt at statsråder skal kunne utnevnes fra andre partier enn det som vinner valget.

Gjennomføring av grunnlovsreformer har hele tiden vært opposisjonens betingelse for å delta i valget, men fortsatt er en viktig del av opposisjonen ikke fornøyd. De ser reformene som nytt taktikkeri fra Mois side som vil splitte opposisjonen ytterligere.

Den siste av de fire reformene åpner for at Kenya kan få en nasjonal samlingsregjering eller en koalisjonsregjering, noe som gir Moi en mulighet til å skaffe seg en koalisjonspartner hvis han ikke får flertall. Det gir også opposisjonen en mulighet til å få en fot innenfor i regjeringen.

Norske observatører

Over 800 kandidater kjemper om de 210 plassene i nasjonalforsamlingen. I tillegg peker presidenten ut 12 representanter. Moi er allerede sikret 10 plasser fordi opposisjonen ikke stilte med kandidater i disse valgkretsene. Allerede går ryktene om at grunnen er, som ved forrige valg, at Moi-tilhengere fysisk hindret opposisjonskandidatene i å levere inn sine registreringspapirer.

Tusenvis av kandidater stiller også i lokalvalgene, som arrangeres samtidig. Av landets 28 millioner innbyggere er over ni millioner registrert som stemmeberettigede over 18 år.

Norge sender ni valgobservatører til Kenya i forbindelse med valget. De fleste har vært i landet i flere uker allerede og skal overvåke at de demokratiske spillereglene blir fulgt, både under valgkampen og på selve valgdagen.

<B>JUKSEPAVE:</B>Kenyas president Daniel arap Moi har regisssert valget 29. desember slik at han etter all sannsynlighet kommer til å vinne igjen.
<B>President Moi</B>