UFATTELIG DRAMA: Lille Moishe Holtzberg ble båret ut i live i morges, men ingen vet ennå hva som har skjedd med foreldrene i den jødiske familien.  Foto: TV TODAY / AP
UFATTELIG DRAMA: Lille Moishe Holtzberg ble båret ut i live i morges, men ingen vet ennå hva som har skjedd med foreldrene i den jødiske familien. Foto: TV TODAY / APVis mer

Moishe (2) funnet i live midt i blodbadet

- Jeg bare tok barnet i armene og løp, forteller en kvinne som hadde klart å gjemme seg ved Mumbai-synagogen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Med klærne dynket i andres blod ble en to år gammel gutt funnet blant døde og døende ortodokse jøder i hovedkvarteret til Chabad-Lubavitch menigheten i Mumbai i morges.

Det skjedde tolv timer etter at terrorister bevæpnet med automatvåpen stormet bygningene - trolig med religiøse motiver.

- Jeg bare tok barnet i armene og løp, sier Sandra Samuel (44) til den israelske avisa Haaretz.

Blodig men uskadd
Kvinnen hadde barrikadert seg inne på et eget rom helt siden angrepet startet, men kom ut fra skjulestedet da hun hørte et barn som gråt.

Samuel fant lille Moishe fysisk uskadd, men alt blodet vitnet om de gruoppvekkende forbrytelsene som hadde skjedd rundt ham.

Chabad-senteret rommer blant annet en synagoge og et boligområde, og det skal ha vært i en av leilighetene at det overlevende barnet ble funnet.

OVERLEVDE: Moishe ble reddet ut av en ansatt ved senteret som hadde klart å gjemme seg for angrepsmennene.  Arkivfoto: PRIVAT / AP
OVERLEVDE: Moishe ble reddet ut av en ansatt ved senteret som hadde klart å gjemme seg for angrepsmennene. Arkivfoto: PRIVAT / AP Vis mer

Toåringen, Samuel og en annen ansatt ved senteret er de eneste som så langt skal ha kommet ut i live fra den aktuelle bygningen, der det skal ha oppholdt seg minst åtte mennesker.

- Da jeg løp ut så jeg fire personer ligge bevisstløse på gulvet, sier Samuel.

I ettermiddag var situasjonen fremdeles kaotisk ved det jødiske senteret, og så seint som i 13-tida opplyste flere medier at det trolig ennå oppholdt seg gjerningsmenn inne på området. Ifølge Jerusalem Post har indiske spesialstyrker tidligere i dag vært i ferd med å forberede et endelig tilslag mot terroristene som kan være i Chabad-hovedkvarteret.

De to ofrene som klarte å komme seg ut fra bygningene fikk låst seg inne da de så en av de bevæpnede mennene komme løpende opp ei trapp.

- Naboer hadde prøvd å beskytte huset. De støtte sammen med de bevæpnede mennene og kastet stein på dem i et forsøk på å drive dem bort, men folkemengden måtte trekke seg tilbake da de militante skjøt vilkårlig mot dem. De kastet også flere håndgranater, forteller nabo og forretningsmann Puran Doshi til Haaretz.

Moishes foreldre savnet
Det jødiske senteret ligger ifølge BBC News like ved Hotel Taj Mahal, et annet av åstedene for terrordramaet.

GJORDE SEG KLARE: Indiske soldater har i hele dag beleiret det jødiske senteret i frykt for at terrorister ennå er på innsiden. Foto: ARKO DATTA / REUTERS
GJORDE SEG KLARE: Indiske soldater har i hele dag beleiret det jødiske senteret i frykt for at terrorister ennå er på innsiden. Foto: ARKO DATTA / REUTERS Vis mer

Mumbai-angrepene er det store temaet i jødiske miljøer flere steder i verden i dag, og ekstra rystende for religionsfellene er det at Moishes mor og far, som er rabbi i menigheten i den indiske storbyen, er blant dem som fryktes døde. Gavriel Noach Holtzberg er lederen for Chabad-hovedkvarteret i Mumbai.

- Alt står stille i hodet mitt. Jeg ønsker bare at rabbien er i trygghet, jeg vil bare at rabbien og hans kone skal komme ut, sier Joel Kurulkar (24), en av de mange i det lokale jødiske miljøet som i dag fulgte dramaet fra utsiden.

Minst 125 døde

Er du i Mombai eller har bekjente som ble vitner til terrordramaet? Send sms/mms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

125 mennesker er bekreftet drept og minst 314 er skadd i terrorangrepene, et koordinert tilslag som nesten et døgn etter det startet ennå ikke ser ut til å være over.

De fleste av de døde er indere, men flere utlendinger av ulike nasjonaliteter er drept eller skadd. Blant dem er en mann i 50-åra fra molde som satt og spiste middag på en restaurant sammen med sitt reisefølge da det smalt.

FORELDRENE: Rabbi Gabriel Holtzberg og hans kone Rivka er trolig ikke i live, men det er ennå en mulighet for at de er terroristenes gisler. Foto: PRIVAT / AP
FORELDRENE: Rabbi Gabriel Holtzberg og hans kone Rivka er trolig ikke i live, men det er ennå en mulighet for at de er terroristenes gisler. Foto: PRIVAT / AP Vis mer

Nordmannen skal ha fått skuddskader i ansiktet og i ei hånd, men er utenfor livsfare, ifølge norsk UD og mannens arbeidsgiver i Molde kommune.