Møkk, sopp og råttent kjøtt

Norske restaurantgjester kan ikke føle seg trygge. Her er bilder fra inspeksjoner gjort over tid i Oslo. Sopp i vegger, bedervet kjøtt, rot og dårlig hygiene er menyen på noen av hovedstadens spisesteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dårlig hygiene og smuglerkjøtt er hverdagskost på restaurantene i hovedstaden. Myndighetene er oppgitt over tilstanden. 19 restauranter på Oslos Østkant var under lupen i helga. Men inspektørene er daglig ute i felten for å kontrollere kjølelagre og restaurantlokaler. Bildene er tatt på inspeksjoner på forskjellige steder i Oslo.

I helga ble to kjøkken umiddelbart stengt på grunn av dårlig hygiene.

- Oppbevares kjøttet i temperaturer over kjøleskaptemperatur, kan bakterier vokse i det. Det kan sette smak og lukt og kjøttet blir bedervet. Bakterier som salmonella vokser uten å sette smak og lukt. De som kjøper smuglerkjøtt tar på seg et stort ansvar. Folk kan bli virkelig syke. De fleste kommer fra det med kraftige diaréplager. De aller yngste og de aller eldste kan i verste fall dø, sier avdelingsdirektør Georg Kapperud ved Folkehelseinstituttet.

- Oppstår det bakterieproblemer med vanlig kjøtt som omsettes i Norge, kan kjøttet spores tilbake til hvor det kommer fra, og det kan stoppes. Med smuglerkjøtt vet man aldri, sier Kapperud.

Større beslag

Kjøttet tolldirektoratet på grensene plukker opp blir oftest fraktet i vanlige varebiler, uten noen form for kjøleanlegg eller hygieniske innretninger.

- Det er ofte vi finner kjøtt som er tint og fortsatt har flere timer til destinasjonen. Dette er jo bakteriebomber, men vi destruerer det selvsagt umiddelbart. Faren ligger i det kjøttet vi ikke får tatt, sier Hallgeir Rapstad ved Kongsvinger distriktstollsted.

At tollvesenet gjør stadig færre, men større, beslag, viser at kjøttsmuglingen øker og at smuglerne er blitt smartere.

For kjøttglade nordmenn utgjør den lumske bransjen betydelig helserisiko.

Fra hele verden

- Erfaringsmessig er en stor del av kjøttet vi beslaglegger av svensk opprinnelse, spesielt kylling. Men ut ifra emballasjen kan vi se at det også dreier seg om kjøtt fra hele verden når det kommer til store beslag. Vi har beslaglagt kjøtt fra alle fem verdensdeler, sier Rapstad. De største beslagene består stort sett av blandet kjøtt, fjærkre, lam og okse.

Rapstad skulle vite hva han snakker om. Grensa ved Hedmark er stedet hvor mange av de største beslagene av smuglerkjøtt skjer i Norge. I fjor gjorde tolldistriktet det største enkeltbeslaget på 1070 kilo kjøtt.

Smartere

Hittil i år har tollvesenet gjort 275 beslag i Norge, noe som utgjorde 27272 kilo kjøtt. Samme tid i fjor var det gjort 434 beslag, med en vekt på 21174 kilo.

Mye tyder på at smugling av kjøtt til Norge er et økende problem.

Antall beslag ved grensene går riktignok ned, men beslag gjort på restauranter og i ulovlige lagre tyder på at smuglerne rett og slett er blitt smartere. I 2001 ble det beslaglagt 36,7 tonn mindre kjøtt enn i 2000, da tallene nærmet seg 70 tonn. Men hvert enkelt beslager altså større.

Hallgeir Rapstad forteller om en nedgang i beslag i sitt distrikt fra 10,7 tonn i 1998 til bare 4,7 tonn i 2001.

Trolig har munn og klovsykeepidemien gjort seg gjeldende, men smuglerne er også blitt flinkere til å snike seg unna.

Hittil i år er det bare beslaglagt 4,4 tonn kjøtt på grensa ved Hedmark. Så langt er det funnet så mye som fem partier på over 500 kg. Disse lå fra 520 til 955 kilo, og indikerer at importen av smuglerkjøtt til serveringsbransjen øker.

BAKTERIEBOMBER: -Det er ofte vi finner kjøtt som er tint og fortsatt har flere timer til destinasjonen. Dette er jo bakteriebomber, sier Hallgeir Rapstad i Kongsvinger distriktstollsted.
LITE FRISTENDE: Storkontrollen i helga avdekket sjokkerende forhold ved mange av restaurantene på Oslos østkant: Varelager på do, rottemøkk, smuglerkjøtt, søppel, rot, møkk og sopp. To kjøkken ble umiddelbart stengt på grunn av dårlig hygiene. Myndighetene er oppgitt over tilstandene.
BØNNER OG BUKSER
MATVARELAGER...OG DO