Møkkavær - men snart blir det bedre

Sterk vind, mye regn, store nedbørsmengder og mange stengte veier. Starten på vinterferien i store deler av landet har vært begredelig. Været er best i Nord-Norge, men det er bedring i sikte også for mange i sør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I går ble det kalt inn ekstramannskaper for å svare på telefoner på veitrafikksentralene. Det har vært en voldsom pågang fra publikum, forteller Aud Borgen, informasjonsleder ved Vegtrafikksentralen i Oslo.

- Vi merker at det nå er vinterferie for mange, samtidig som været er dårlig over store deler av landet, sier hun.

På fjellovergangene mellom Østlandet og Vestlandet og i Vestlands-fylkene hadde Statens vegvesen store problemer i går.

Vind av kuling styrke og store nedbørsmengder gjorde kjøreforholdene svært vanskelig.

Riksvei 7 over Hardangervidda blir trolig stengt i flere dager. På riksvei 50 mellom Hol og Aurland og europavei 134 over Haukelifjell var det i går kveld kolonnekjøring. Blir været enda dårligere, kan også disse veiene bli stengt.

Vind og nedbør

- Meldingene tilsier at det blir mye vind og nedbør langs hele kysten og i fjelltraktene i Sør-Norge. Det kan føre til at en god del veier blir stengt i flere dager. I tillegg til det dårlige været på fjellovergangene mellom øst og vest, er det stor snøskredfare i Sogn og Fjordane og i Hordaland. Det har også ført til at flere veier er stengt, sier Aud Borgen.

Ti av riksveiene og fylkesveiene i Sogn og Fjordane var stengt i går, de fleste på grunn av snøras og rasfare. Også i Hordaland og Møre og Romsdal er mange veier stengte.

Uvær i Finnmark førte også til at flere veier ble stengt, og på 11 veier i det nordligste fylket var det i går kveld kolonnekjøring.

Bedre fra onsdag

Langs hele kysten og i fjelltraktene i Sør-Norge blir det kuling og en god del nedbør de nærmeste dagene.

Trøsten for de mange som har vinterferie denne uka er at det trolig vil bli litt bedre vær fra onsdag og fram mot helga. I følge Meteorologisk Institutt kan det bli dager som er ganske bra, særlig i fjelltraktene i øst.

Det er deler av Nordland og Nord-Norge som kan vente seg mest sol og pent vær de

nærmeste dagene.

Ras i Stryn


Det kraftige uværet i helgen førte til stor rasfare landet rundt. Det gikk et stort snøras fra Årheimsfjellet i Stryn.

Det skal være det største raset som har gått i området på 20 år.

VINTERVÆR I NORD: Snø og stille ved Tromsø Alpinsenter.
INNEVÆR I VEST: Regn og kuling i Bergen.