Vinter i Norge

Møkkavær: Farevarsel over hele landet

Et stormsenter bygger seg opp i havet i vest. Meteorologisk institutt har farevarsler i det ganske land. I nord blir det verst, med rødt farevarsel på grunn av ekstremværet Frank.⚠️

KRAFTIG VIND: Vind og nedbør vil komme i voldsomme kast over hele landet denne uka. Ferger kan bli innstilt i nord. Bildet er fra uvær i fjor, da fergetransporten i Moss ble innstilt. Foto: Lise Åserud / NTB
KRAFTIG VIND: Vind og nedbør vil komme i voldsomme kast over hele landet denne uka. Ferger kan bli innstilt i nord. Bildet er fra uvær i fjor, da fergetransporten i Moss ble innstilt. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sola og godværet som dukket opp flere steder i landet på nyåret har gitt seg. Nå er det ordentlig dårlig vær på vei, og Meteorologisk institutt har farevarsel for størstedelen av landet.

- Ja, nå blir det ordentlig dårlig vær over hele landet, sier Tone Christin Thaule, meteorolog i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Storm og gjenstander i lufta

For å unngå å være for Oslo-sentrert, starter vi med Nord-Norge, hvor det vil være vind og kalde temperaturer som blir utfordringen.

Fra torsdag ettermiddag er det meldt storm fra øst og sørøst med ekstremt kraftige vindkast på mellom 35 og 50 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt.

Det er ekstremværet Frank som er på vei, med forventede ekstreme vindkast i Nord-Helgeland, Salten, Ofoten, Sør-Troms og Nord-Troms, melder NTB.

- Spesielt i morgen. Da har vi ute et varsel om sterke vindkast i Nord-Trøndelag og videre nordover til og med Troms. Her ventes det vind opp i liten storm. I Nordland vil det kanskje bli stor storm, mens Troms vil få sterk kuling, sier Thaule.

600 amerikanske soldater vil bli flyttet på grunn av kraftig vinden i Nordland og Troms, melder NRK.

Fra natt til torsdag ventes det kraftige vindkast. Det er snakk om vindkast i 27 til 35 meter per sekund hele veien.

- Løse gjenstander kan dra av gårde, snøfokk kan gi redusert sikt og det blir muligens kolonnekjøring enkelte steder, sier Thaule, og legger til:

- Dette er virkelig ikke dagen for å gå på tur. Skal du ut å kjøre, sjekk veimeldingene før du legger ut, og ta med deg at det kan bli stengte ferjestrekninger.

Ising på skip

I tillegg til vindvarsling i våre nordlige områder, er det også et varsel om ising på skip.

- Dette gjelder for Troms og Finnmark i morgen allerede fra i kveld, og i Nordland fra og med i morgen, sier hun.

Meteorologen sier videre at det ikke blir så mye nedbør i nord, annet enn litt snø i indre strøk.

Utfordringer i sør

I Sør-Norge kan både vind og nedbør bli utfordrende i det neste døgnet.

- Vi har nå ute et vindkastvarsel for Agder og Rogaland. Her er det en liten usikkerhet, fordi vi ser et lavtrykk som ser ut til å gå inn over Rogaland og Vestlandsfylkene, men det kan bevege seg og bli annerledes, ifølge Thaule.

Det kan bli fra liten til full storm langs hele kysten, fra Rogaland og ned til Lindesnes.

- Her blir det vindkast med 25 til 30 m per sekund, så de blir kanskje litt mindre kraftige enn lenger nord, sier Thaule.

Meteorologisk har også varsel for regn i Agder og Rogaland.

- Temperaturene går opp, og snøgrensen vil stige. Den varierer fra 500 til 1000 meter. Under 500 meter blir det mye regn. Fra 60 til 100 millimeter i løpet av 24 timene, fra torsdag og natt til fredag, sier hun.

Snøskredfare

Som om ikke det er nok: Det er også snøskredvarsel for det meste av Norge.

- Både i nord og i sør. Her ber vi folk følge med på snøskredvarslingen til varsom, sier meteorologen.

TRAFIKKEN: Øst politidistrikt melder om store trafikale problemer flere steder i disktriktet på grunn av snøværet. Video: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

I Trondheim og Midt-Norge er det også vinden som skaper mest utfordringer.

- Det er ventet sørøst kuling og snø i grensetraktene. Det kan bli perioder med sol langs kysten, sier hun.

Vanskelige Oslo

Hva skjer så i hovedstaden?

- Oslo er litt vanskelig å treffe. Her blir det snø, sludd – eller regn. Varselet sier sludd og snø, men i kveld stiger temperaturene litt, og det blir regn i lavlandet, sør for Oslo, sier Thaule.

I østlandsområdet blir det mer vind fra torsdag.

- Det blir mer vind i østlandsområdet i morgen, mens det kanskje minsker lenger vest i løpet av dagen, sier Thaule.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer