Oktober-været:

Møkkavær i vente

Snøfokk og sterk vind på fjellet i Sør-Norge. Farevarsel på snø i både Nordland og Finnmark - og regn i vest. Bare Østlandet og noen til får se sola.

REGN OG BLÅST: Regn på Vestlandet, snøfokk og vind på fjellet i Sør-Norge og regn-farevarsel på Vestlandet for helga som kommer. Bildet er av en regntung dag i nærheten av Tønsberg i desember. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REGN OG BLÅST: Regn på Vestlandet, snøfokk og vind på fjellet i Sør-Norge og regn-farevarsel på Vestlandet for helga som kommer. Bildet er av en regntung dag i nærheten av Tønsberg i desember. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er midt i oktober og regn- og høstværet er godt i gang i store deler av landet, ifølge Meteorologisk institutt.

- Vi har sendt ut gult farevarsel for mye regn for Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Det ventes lokalt mellom 40 og 70 millimeter regn på tolv timer, som jo er en del og som gir fare for overvann i tettbebygde strøk, sier meteorolog Iselin Skjervagen.

Snøfokk og kolonnekjøring

Hun ber folk i disse områdene følge med på varsom.no om veier blir stengt på grunn av overvann.

Meteorologisk institutt har også sendt ut farevarsel om snøfokk på fjellet i Sør-Norge, med vanskelige kjøreforhold og kolonnekjøring fra natt til fredag.

Lenger nord, i Nordland og Finnmark er det sendt ut farevarsel for snø. Snøgrensa er her på 300-600 meter i Nordland og nede på 100-200 meter i Finnmark.

- Vinteren er ikke i gang foreløpig, selv om det kommer litt nedbør i form av sludd og snø litt lenger oppe, sier Skjervagen.

UVÆR: Det dårlig været i Kina har ført til store bølger som kommer på land. Video: Newsflare. Vis mer

Finere på Østlandet

Østlendingene kan se fram til bedre vær og blåere himmel.

- Her blir det mye finere. Men det virker som at Sør-Norge er delt i to på midten. De lengst øst, fra Kristiansand og østover, får det fineste være de neste dagene. Til og med litt sol, sier meteorologen.

Lenger vestover blir det våtere og mindre himmel.

- Hele stripa fra Rogaland og oppover helt til Nord-Norge før nedbør. Det gjelder fredag og lørdag. Søndag kan det bli litt lengre perioder med oppholdsvær både på Østlandet og Vestlandet, sier Skjervagen.

SE OPP: Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal vil oppleve store regnbørsmengder i løpet av 12 timer, med fare for overvann og stengte veier. Her fra oversvømmelse i Bergen, da Nesttunvannet gikk over sine bredder. Foto: Paul Sigve Amundsen / Dagbladet
SE OPP: Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal vil oppleve store regnbørsmengder i løpet av 12 timer, med fare for overvann og stengte veier. Her fra oversvømmelse i Bergen, da Nesttunvannet gikk over sine bredder. Foto: Paul Sigve Amundsen / Dagbladet Vis mer

Møkkavær

Ifølge meteorologen blir det mye nedbør framover over hele landet. I hvert fall fra neste uke.

- Værbildet er mye av og på, men det kommer stadige lavtrykk med nedbør over store deler av Norge til uka. Det som gir ganske mye nedbør, er et lavtrykk som nå ligger mellom Storbritannia og Island, sier Skjervagen.

Hun går ikke helt med på at regn, vind og snøfokk, altså godt gammeldags møkkavær, nødvendigvis er så ille.

- Det kommer jo an på hvem du spør. Det er ikke dårlig vær, men dårlige klær, svarer meteorologen.

HARDT RAMMET: Det kraftige regneværet har skapt en flom rundt huset til Rune Svorkås (64) i Skjeberg. Foto: Nyhetstips.no Vis mer

Her kommer vinter'n

Vinteren er altså ikke helt her ennå. Eller?

Torsdag denne uka var årets første vinterdag. I hvert fall ifølge primstaven, tvitrer Meteorologisk institutt.

- Før trodde man at hvis 14. oktober var kald, så kom det til å bli mye snø denne vinteren, sier Skjervagen.

Statistikk og meteorologisk kunnskap har gitt oss ny og bedre kunnskap.

- Bergen, Stavanger og Kristiansand har for eksempel aldri vinter ifølge vår meteorologiske definisjon. De kan fortsatt få snø, men opplever sjelden at gjennomsnittstemperaturen gjennom døgnet er under null grader, forklarer meteorologen og kommer med enda litt fakta.

For her er tidspunktene for når vinteren kommer. I hvert fall ifølge statistikken:

  • Oslo: 2. desember til 6. mars.
  • Trondheim: 4. desember til 9. mars.
  • Tromsø: 19. november til 4. april.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer