Møkkete dyr leveres til slakteriene

Norske bønder leverte 10.000 storfe så fulle av møkk i 2006 at de ikke fikk full betaling. Ingen bedring etter E. coli-skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 10.000 storfe som ble levert til norske slakterier i 2006 var så møkkete at bonden ikke fikk full betaling for dyret. Tross E. coli-skandalen går tallet på skitne dyr fortsatt opp.

Skitne dyr kostet norske bønder 3,6 millioner kroner i 2006.

- Dette er ikke bra. Vi hadde selvfølgelig håpet at tallene skulle gå i riktig retning, sier Tor Arne Ruud, direktør ved Animalia - Fagsenteret for kjøtt, om tallene avisen Nationen legger fram.

Møkkete slaktedyr er utpekt som en av de mest sannsynlige årsakene til at farlige E. coli-bakterier havner i mat. I kjølvannet av E. coli-skandalen i fjor satte myndighetene og bransjen i verk en rekke tiltak for å bedre slaktehygienen. Tiltak som ikke ser ut til å ha hjulpet.

Til sammen 9.772 dyr fikk trekk i 2006, dette tilsvarer 2,9 prosent av alle slaktede storfe. Tilsvarende tall for 2005 var 8.549 storfe - til sammen 2,5 prosent av dem som ble slaktet.

- Dette er rett og slett altfor dårlig, sier statssekretær Ola Heggem i Landbruks- og matdepartementet.

(NTB)

SKITTEN DAGROS? Norsk landbruk har ikke tatt ansvar etter E.coli-skandalen. Da ble møkkete slaktedyr utpekt som den mest sansynlige årsaken til at en døde og 90 ble syke av bakterien i fjor. Siden den gang har antallet møkkete slaktedyr steget.