- Moland er den svake parten

Advokaten ber ham roe seg. - De vil ha dem dømt som spioner. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Etter en intens og slitsom dag i retten der de drapstiltalte nordmennene måtte stå i retten i mer enn fem timer og livnære seg på sjokolade de hadde med selv, rakk bistandsadvokat Morten Furuholmen et kort møte med Tjostolv Moland (29) og Joshua French (28) i fengselet før stengetid der.

Norsk og britisk UD var med i fengselet. French har dobbelt statsborgerskap.

- De er veldig slitne, og jeg fortalte dem at det var veldig imponerende slik de gjennomførte dagen i rettssalen. Men jeg sa også fra om at Moland er den svake parten som aktorat og dommere  prøver å utmatte for å få han aggressiv. Taktikken er helt tydelig, sier Furuholmen til Dagbladet i kveld.

Han hadde ventet at retten ville konsentrere seg om selve drapet på nordmennenes innleide sjåfør Abedi Kasongo 5. mai i fjor.

Drapet ikke berørt Men dagens rettsmøte brakte ikke saken nærmere drapet enn dagen da de to nordmennene kom på motorsykkel til Kisangani 2. mai i fjor. Etter eget utsagn dro de fra Uganda til dette urolige området i Kongo for å sjekke planer Moland hadde lansert for turistvirksomhet i området.

Motorsykkelen deres skrantet, og var kaputt da de kom til byen på størrelse med Oslo.

Gang på gang har Moland og French forklart at de leide sjåføren fordi de ikke trodde de var deler til en Yamaha 650  i Kisangani. De hadde begrenset tid og måtte finne en annen løsning. Og gang på gang spør retten og aktoratet hvorfor de leide en sjåfør når de kunne reparert motorsykkelen.

Hagla opp av sekken Og Molands pumpehagle fra Uganda ble trukket opp av sekken med beslaglagte eiendeler  på scenen i det provisoriske rettslokalet i dag også. Moland forklarer om igjen og igjen at han sjekket at alt er lov med Kongos ambassade i Ugandas hovedstad Kampala, der han har hatt base siden 2007.

- Det er overraskende at retten ennå ikke har kommet  til drapstidspunktet og hva som skjedde der. På en måte virker den nye retten mer profesjonell, men det er tydelig etter to dager at målet er å få dømt nordmennene som spioner. Det er der pengene ligger slik saken er lagt opp, men som som gir et helt vanvittig inntrykk fra utsiden, analyserer Furuholmen.

Den demokratiske republikk Kongo krever fem milliarder dollar for skadevirkningene av at Moland og French skal ha spionert for en fremmede makt i landet.

ID-kort Moland og French hadde ID-kort på seg fra det norske forsvaret, som gjelder til 2016 og 2017, da de ble arrestert for drapet i mai i fjor.

Begge hadde sluttet i Forsvaret to år før, men forklaringen om at ID-kort i Norge blir utstedt for 10 år og ikke beviser at du fortsatt jobber der, går ikke hjem hos dommerne.

Torsdag klokka 09 starter dag tre av ankesaken. Dagen vil vise om selve drapet kommer opp da. Og om det blir høyttalere i rettssalen.

Onsdag bar lydmannen ut alt utstår før retten ble satt fordi han ikke hadde fått de 100 dollarene han var lovet.