Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moland får trolig norsk legehjelp

Misjonær planlegger reise i løpet av to-tre uker.

FÅR TROLIG NORSK HJELP: 
Tjostolv Moland var aggressiv og virket i psykisk ubalanse i retten torsdag. Under rettsmøtet ble det bestemt at Moland skal få legetilsyn samt oppfølging av psykiater.
Foto: Tore Meek / Scanpix .
FÅR TROLIG NORSK HJELP: Tjostolv Moland var aggressiv og virket i psykisk ubalanse i retten torsdag. Under rettsmøtet ble det bestemt at Moland skal få legetilsyn samt oppfølging av psykiater. Foto: Tore Meek / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Dødsdømte Tjostolv Moland vil trolig få besøk av norske leger i fengselet i Kisangani i løpet av to-tre uker, melder NRK.

Misjonæren Rune Edvardsen planlegger ifølge NTB en ny tur til Kongo sammen med norske leger, som skal besøke Moland. Edvardsen sier at han er blitt kontaktet av flere leger som ønsker å hjelpe Moland.

- Noen av dem har erfaring fra Afrika, det er misjonsleger, og det er også folk som sitter på posisjoner i Norge som har tilgang til psykiatere som kunne ha vært med å hjelpe her, sier misjonæren til NRK.

Turen blir et ledd av kampanjen «fanger hjelper fanger», der målet er å skaffe mat til mellom 500 og 1000 innsatte i fengselet.

Legene vil i så fall også undersøke Moland, som virker å være svært syk av enten hjernemalaria eller psykiske lidelser.

Reiser om to-tre uker

- Det gjenstår å samle inn penger og så må noen siste tillatelser på plass. I løpet av to-tre uker bør det kunne være gjort noe, sier Edvardsen.

UD har avslått å bistå med norsk psykiater. Edvardsen mener imidlertid at Moland er avhengig av å få norsk legehjelp.

- Det å få hjelp av mennesker fra hans egen kultur, og som snakker norsk, vil være et mye større bidrag til å gjøre Moland frisk enn behandlingen han får i dag, sier Edvardsen.

Ifølge NRK kommer trolig også enkelte familiemedlemmer av både Joshua French og Moland til å bli med på turen, blant annet Molands mor, Mathilde Moland.

Edvardsen har flere turer til Kongo bak seg, og har hatt møter med flere høytstående medlemmer av hærstyrkene i landet.

Neddopet

Drapsdømte Tjostolv Moland har fått en ny dose sterke medisiner etter å ha hatt en urolig natt, opplyser UDs representant i Kisangani til NTB. Moland er innlagt på et sykehus i Kisangani.

Fred Rasmussen fra UD opplyser til NTB at tilstanden til Moland er uendret.

- Han har vært neddopet, men var svært urolig i natt, og har derfor fått en ny dose medisiner, sier Rasmussen lørdag.

Sykehuset vil ikke si noe som helst om den norske pasienten. All informasjon om Moland skal skrives ned i en rapport som vil bli overlevert retten førstkommende torsdag. Fram til da vil sykehuset hemmeligholde alle opplysninger.


(Dagbladet/NTB)

PLANLEGGER KONGO-REISE: Misjonær Rune Edvardsen. Foto Tor Erik Schrøder / SCANPIX
PLANLEGGER KONGO-REISE: Misjonær Rune Edvardsen. Foto Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media