- MÅ KJØPES UT: Tjostolv Moland (svart trøye) har mer tro på britisk innsats enn at UD skal klare å få dem ut av Kongo. Her sammen med Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani.
Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
- MÅ KJØPES UT: Tjostolv Moland (svart trøye) har mer tro på britisk innsats enn at UD skal klare å få dem ut av Kongo. Her sammen med Joshua French på cella i Sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker / DagbladetVis mer

Moland mener de må kjøpes ut fra Kongo

Tjostolv Moland sier til Tvedestrandsposten at hvis det ikke finnes politisk vilje til å tenke utradisjonelt, vil ikke UD klare å få de to dødsdømte nordmennene hjem. Han har nå mer tro på britisk innsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skal vi hjem, må vi kjøpes ut. Kongo vil ha penger, sier Tjostolv Moland fra Vegårshei i et telefonintervju med Tvedestrandsposten.

Tjostolv Moland og Joshua French står nå foran sin fjerde jul som dødsdømte fanger i kongolesisk fengsel. Denne julen venter de ikke besøk fra noen, og noen umiddelbare utsikter til soningsoverføring finnes ikke.

På spørsmål om de har merket noe til UDs innsats i saken, svarer Moland.

- Nei, det kan jeg ikke si. Det eneste jeg har hørt er at de skal ringe Kongos justisminister igjen i mars. Etter hvert har jeg mer tro på britisk innsats, sier Tjostolv. Joshua French har dobbelt statsborgerskap; norsk og britisk.

- Hva tror du skal til for å få dere hjem?

- De må kjøpe oss ut. Den afrikanske tradisjonen er slik at man ikke må miste ansikt. Kongo må få en godtgjørelse via en avtale som direkte eller indirekte gir dem penger. Da vil de føle at Norge respekterer dem.

- Hadde Norge betalt noe to år tilbake, da Rune Edvardsen hadde lagt til rette for en løsning, hadde vi vært hjemme for lenge siden. Skal dette gå, må det være politisk vilje til å tenke utradisjonelt, tilføyer han.

Han tror saken ville vært løst raskere om de ikke hadde vært så politisk ukorrekte.

- Ja. Vi er veldig politisk ukorrekte, og det har nok gjort innsatsen dårligere. Det har vi fått bekreftet fra flere kilder sier han til Tvedestrandsposten.

(NTB)