Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moland møtte sjåførens enke

Enka: - Han tilsto drapet og fikk tilgivelse. Advokaten: - Han viste medfølelse, men det betyr ikke tilståelse.

 ANKESAK:  Tjostolv Moland (til høyre) og Joshua French i rettssalen i Kisangani under ankesaken. Bak til venstre advokat Morten Furuholmen. Foto: TORE BERGSAKER.
ANKESAK: Tjostolv Moland (til høyre) og Joshua French i rettssalen i Kisangani under ankesaken. Bak til venstre advokat Morten Furuholmen. Foto: TORE BERGSAKER. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Dødsdømte Tjostolv Moland møtte lørdag familien til den drepte sjåføren Abedi Kasongo. Familien hevder Moland tilsto drapet, men dette avvises av nordmannens advokat.

Ifølge Kasongos familie var det Moland selv som tok initiativ til møtet.

Det fant sted på sykehuset i Kisangani i Kongo hvor nordmannen har vært innlagt i to uker med psykiske problemer, skriver VG.

Både den drepte sjåførens mor, Amina Abdala, og enka Bibiche Olendjeke sier Moland tilsto drapet og ba om tilgivelse.

- Han knelte for oss på gulvet og fortalte hva han hadde gjort. Deretter ba han oss om tilgivelse, forteller Olendjeke.

Møtet kan imidlertid ha vært preget av språkproblemer. Ifølge VG var det en sekretær fra militærtribunalet som fungerte som tolk, og han har begrensede engelskkunnskaper.

Viste medfølelse

Molands advokat Morten Furuholmen sier det ikke kan være riktig at nordmannen tilsto drapet under møtet på sykehuset.


- Moland tok selv kontakt med meg i dag og forklarte hva som hadde skjedd.

- Han har vist forståelse og medfølelse overfor enken og har kondolert, men dette har ikke vært et uttrykk for at han har tilstått, sier Furuholmen til VG.


- Tolket galt

 FØRT TIL RETTEN:  Tjostolv Moland blir ført fra fengselet i Kisangani til ankesaken i retten i midten av oktober. Siden har han vært innlagt på sykehus. Foto: TORE BERGSAKER.
FØRT TIL RETTEN: Tjostolv Moland blir ført fra fengselet i Kisangani til ankesaken i retten i midten av oktober. Siden har han vært innlagt på sykehus. Foto: TORE BERGSAKER. Vis mer

Advokaten legger til at han må ta forbehold om at han selv ikke var til stede på sykehuset.

- At enken kan ha tolket denne imøtegåelsen på sin egen måte, har jeg forståelse for, sier Furuholmen, som mener hendelsen er et eksempel på hvordan ting blir tolket galt i Kongo.


Fikk tilgivelse

Også Abedi Kasongos to år gamle datter Rita, sjåførens søster Josephine Fatouma og onkelen Amisi Tshomba deltok under møtet på sykehuset.

I tillegg var sekretæren fra militærtribunalet og en lege utnevnt av politiet til stede.

Flere av familiemedlemmene sier Moland fikk tilgivelsen han ba om.

(NTB). I HAAG:  Advokat Morten Furuholmen i Haag torsdag for å sjekke mulighetene for å saken mot Tjostolv Moland og Joshua French opp for en internasjonal domstol. Foto: TRYGVE MELLVANG-BERG, SCANPIX.
I HAAG: Advokat Morten Furuholmen i Haag torsdag for å sjekke mulighetene for å saken mot Tjostolv Moland og Joshua French opp for en internasjonal domstol. Foto: TRYGVE MELLVANG-BERG, SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media