ANKER IKKE: Kongo-fangene har endret strategi. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ANKER IKKE: Kongo-fangene har endret strategi. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Moland og French anker ikke dødsdommen

Er et skritt nærmere utlevering til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det opplyser forsvarer André Kibambe i ettermiddag. — Det betyr ikke noe om vi anker eller ikke. Saken blir sendt tilbake til de samme dommerne. Det er meningsløst med en ny rettssak ettersom vi ikke kan oppnå rettferdighet i denne militærdomstolen, sier Kibambe til nyhetsbyrået AFP.

Døden Moland og French ble torsdag dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani for drapet på sin kongolesiske sjåfør.

Bistandsadvokat Morten Furuholmen har før varslet at de to trolig ikke ville anke.

Nordmennene anket de fem dødsdommene de ble idømt i september i fjor, noe som førte til en langdryg rettsprosess - og at saken til slutt ble sendt tilbake til Kisangani.

Krever rettskraftig dom Norske myndigheter ønsker å starte forhandlinger med Kongo om soningsoverføring av French og Moland, men konkrete forhandlinger vil ikke starte før dommen er rettskraftig. Det krever at det foreligger en rettskraftig dom, noe nordmennene nå har gjort sitt for å sørge for.

- Vi har åpnet for å diskutere det med kongolesiske myndigheter. Det er også signalisert fra dem at de kan være åpne for en slik diskusjon. Men til det kreves det en rettskraftig dom, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), ifølge NTB.